Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В "Дії" продаватимуть військові облігації: яка у них буде особливість

Через мобільний застосунок можна буде не тільки підтримати ЗСУ, а й отримати гарантований прибуток

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels, Дія. Колаж: Pro Гроші

В "Дії" з'явиться можливість купити військові облігації

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels, Дія. Колаж: Pro Гроші

Команда порталу державних послуг "Дія" працює над тим, щоб незабаром у застосунку з'явилася можливість купувати військові облігації. Це дозволить кожному українцю стати спонсором перемоги ЗСУ у війні проти Росії.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram.

Кожна облігація матиме назву тимчасово окупованого міста. Тобто купуєте облігацію Херсон, Мелітополь, Маріуполь або Крим – фінансуєте економіку країни та ЗСУ, а українські воїни працюють, щоб вже скоро над кожним з цих міст підняли синьо-жовтий стяг.

"Наша команда працює над запуском облігацій у застосунку. Ви зможете придбати їх, щоб підтримати економіку України та задонатити на потреби армії, а потім – отримати свої кошти назад із відсотками", – пояснив Федоров.

Він додав, що військові облігації в "Дії" – це класичний win-win: спонсорування перемоги України над Росією та гарантований прибуток. Глава Мінцифри пообіцяв надати більше деталей згодом.

Що таке військові облігаці

Це цінні папери, які можуть купувати громадяни та компанії, щоб допомогти державі фінансово під час війни. За суттю вони такі ж, як і звичайні ОВДП, але всі гроші спрямовуються на оборону та підтримку країни. Також вони не оподатковуються.

Є лише два способи для придбання – у банків-первинних дилерів чи у ліцензованих брокерів. Повний список можна переглянути тут, але основні установи та їхні умови такі:

  • Monobank, ПриватБанк (мінімальна сума інвестиції – 1 000 грн);
  • Ощадбанк (мінімальна сума – 100 000 грн, тобто купити треба щонайменше 100 облігацій);
  • ПУМБ (від 10 000 грн, тобто мінімум 10 облігацій);
  • ліцензовані брокери ICU, Дрегон Капітал, Freedom Finance та інші.

Деякі банки, наприклад, Monobank та ПриватБанк, дають можливість купити облігації онлайн у своїх мобільних застосунках. Подекуди потрібно подзвонити менеджеру банку або ж звернутися особисто у відділення.

Раніше ми писали, що Рада ЄС у терміновому порядку прийняла офіційне рішення про надання Україні додаткової макрофінансової допомоги у розмірі 5 млрд євро. Також сайт Pro Гроші розповідав, коли в Україні стабілізується ситуація з курсом долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.