Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Магія цінників – чому товари з 9 на кінці продаються краще

Покупці не бачать великої різниці між 20 і 25 гривень, але якщо ви знизите ціну на одну копійку, то різниця раптом стає істотною

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Існує кілька версій походження трюку з цифрою 9

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Якщо в перекладі, то усі ціни, які закінчуються на 9, називають charm prices, тобто "привабливі" або "магічні ціни". І це дійсно так, адже вони мають чималий вплив на покупців, хоча більшість людей про це навіть не здогадується.

Розповідаємо про дію цінників з дев'ятками.

Наприкінці XX століття в Штатах провели кілька досліджень і підтвердили: ціни з дев’яткою "продають" набагато краще, ніж інші цифри. Роздрібні торговці не забарились цим скористатись. Один з американських магазинів підвищив ціну сукні з 34 до 39 доларів. Після цього продаж цього товару виріс на 30%.

Як це працює

Люди читають цифри зліва направо. Все через те, що найважливіша інформація міститься в першій цифрі зліва. Отже, ціна 45,99 гривні перетворюється на "трохи більше ніж 40 гривень".

Покупці не бачать великої різниці між 20 і 25 гривень. Але, якщо ви знизите ціну на одну копійку – до 19,99 і 24,99 – то різниця раптом стає істотною.

Коли покупець бачить круглу цифру, то у нього виникає враження, що ціна завищена.

Хто і навіщо це придумав

Існує кілька версій походження трюку з цифрою 9.

Перша версія. Її авторство приписують американському комерсанту 19 століття Роуленду Мейсі, засновнику відомої роздрібної мережі Macy’s. Він перший, хто розмістив рекламу з девʼятками в газеті у 1880 році.

Друга версія. За допомогою цін з девʼятками власники роздрібних магазинів страхувались від злодійства. Наприклад, при ціні 1 долар продавець може продати товар і привласнити гроші собі. Однак, якщо ціна закінчувалася на 9, то йому потрібно відкрити журнал записів і дати покупцеві здачу, а тому злодійство виключається.

Раніше ми писали про 5 помилок, які не можна допускати в сімейному бюджеті. Також ми розповідали про лайфхаки, як навести порядок у сімейному бюджеті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.