Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купувати дешевше не вийде – що подорожчає в Україні до кінця травня

Розбирались, як окупація російськими військовими Херсонщини впливає на вартість популярних серед українців весняних овочів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні через війну дорожчають овочі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році популярні серед українців овочі здорожчали на 38% порівняно з аналогійним періодом минулого року. Однак, ціни сильно залежать від сезону, тому експерти чекають на падіння цін вже найближчим часом.

Коли знизяться ціни на овочі

Проте, до кінця травня на зниження цін на овочі точно чекати на слід. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, тепличні огірки та помідори до кінця поточного місяця ще можуть подорожчати на 5–10%. Так сталося через високу собівартість вирощування та зберігання й окупацією країною-агресором Херсонської області.

"Зниження цін варто очікувати влітку – у сезон надходження у продаж вітчизняних овочів відкритого ґрунту", –зазначає завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інститут аграрної економіки Інна Сало.

Чи є в Україні дефіцит овочів

Як ми писали раніше, за словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, в Україні більше не спостерігається дефіциту овочів з борщового набору. Натомість ціни на овочі стабілізуються вже після того, як аграрії зберуть новий врожай.

Він пояснив, що на звільненій від росіян частині Херсонської області, а також в Миколаївській області вже тривають посіви. Аграрії вирощують, зокрема, томати, які були у дефіциті ще у 2022 році.

"Плюс є зростання, близько 10-15% ми бачимо на території Одеської області", — розповів він.

Він також додав, що цього року побільшає площ для вирощування овочів саме борщового набору:

  • моркви;
  • цибулі;
  • капусти;
  • картоплі;
  • червоного буряку.

За інформацією Висоцького, промислове вирощення збільшується на 20-30%. Зважаючи на це, можна говорити, що найбільший дефіцит з точки зору овочів борщового набору Україна вже пройшла.

"І зі збором умовно з осені, з серпня, коли буде масово збиратися урожай, ситуація буде більш позитивна. Ми очікуємо зменшення імпорту, який був досить великий, і врегулювання цінової ситуації", — підкреслив Тарас Висоцький.

Щодо вирощування буряків то, за словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства, цьогоріч посівні площі збільшаться майже на 20-25% порівняно з попереднім роком. До того ж існує ймовірність виробництва близько 1,5 млн тонн цукру. При цьому внутрішній ринок наразі становить приблизно 900 тисяч тонн.

Раніше ми пояснювали, чому ціни на помідори та цибулю у 2023 році у декілька разів вищі, ніж торік. Також ми розповідали, що відбулося з цінами на продукти в Україні впродовж останнього місяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.