Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Овочів усім вистачить? Що буде з консервацією в Україні цього літа

Через війну з 2022 року українці відчували дефіцит деяких овочів, однак вже цього літа ситуація має змінитися на краще

Фото: Pro Гроші, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Овочів для борщового набору в Україні побільшає влітку

Фото: Pro Гроші, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні більше не спостерігається дефіциту овочів з борщового набору. Натомість ціни на овочі стабілізуються вже після того, як аграрії зберуть новий врожай.

Про це заявив в етері телемарафону перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Він пояснив, що на звільненій від росіян частині Херсонської області, а також в Миколаївській області вже тривають посіви. Аграрії вирощують, зокрема, томати, які були у дефіциті ще у 2022 році.

"Плюс є зростання, близько 10-15% ми бачимо на території Одеської області", — розповів він.

Він також додав, що цього року побільшає площ для вирощування овочів саме борщового набору:

  • моркви;
  • цибулі;
  • капусти;
  • картоплі;
  • червоного буряку.

За інформацією Висоцького, промислове вирощення збільшується на 20-30%. Зважаючи на це, можна говорити, що найбільший дефіцит з точки зору овочів борщового набору Україна вже пройшла.

"І зі збором умовно з осені, з серпня, коли буде масово збиратися урожай, ситуація буде більш позитивна. Ми очікуємо зменшення імпорту, який був досить великий, і врегулювання цінової ситуації", — підкреслив Тарас Висоцький.

Щодо вирощування буряків то, за словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства, цьогоріч посівні площі збільшаться майже на 20-25% порівняно з попереднім роком.

До того ж існує ймовірність виробництва близько 1,5 млн тонн цукру. При цьому внутрішній ринок наразі становить приблизно 900 тисяч тонн.

Чи змінюються ціни на продукти у Європі?

Європейці, як і українці, на продукти у 2023 році витрачають значно більше, якщо порівняти з роком попереднім. Так, наприклад, навесні ціни на цукор у ЄС зросли до найвищого рівня за більш ніж десятиліття.

Як пояснив старший економіст Rabobank Group Маарт'є Війффелаарс, ціни на продукти зростають надзвичайно швидкими темпами вперше з часів Другої світової війни.

На фоні цього в Європі посилюється соціальне невдоволення, а європейці поступово розчаровуються у владі.

Раніше ми пояснювали, чому ціни на помідори та цибулю у 2023 році у декілька разів вищі, ніж торік. Також ми розповідали, що відбулося з цінами на продукти в Україні впродовж останнього місяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.