Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Країни G7 зробили спільну заяву щодо війни в Україні – про що йшлося

"Велика сімка" погодилися продовжити санкційний тиск на країну-агресора

Фото: pexels. Коллаж: Pro Гроші

Програма фінансової допомоги Україні продовжить діяти й надалі

Фото: pexels. Коллаж: Pro Гроші

Нові обмеження проти російських алмазів готуються запровадити країни "Великої сімки" (G7). Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США пообіцяли жорстко реагувати на випадки, коли треті країни постачатимуть зброю РФ.

Текст заяви оприлюднила Рада ЄС.

Які кроки здійснить "Велика сімка":

  • G7 вводить додаткові санкції, зокрема й щодо алмазної галузі РФ. Все для того, аби збільшити витрати Росії та тих, хто підтримує її агресію. Виходить, країни G7 домовилися "тісно співпрацювати" задля обмеження використання алмазів, здобутих, оброблених чи вироблених у Росії. Поки що йдеться про відстеження такого каміння;

  • країни розширять обмеження на експорт у Росію промислового обладнання, інструментів, технологій та іншого, які Кремль може використовувати з військовою метою;

  • програма фінансової допомоги Україні продовжить діяти й у 2024 році;

  • активи РФ залишаться замороженими, доки Росія не сплатить збитки, завдані Україні війною;

  • будуть і далі вводитися обмеження на використання РФ міжнародної фінансової системи, зокрема будуть вжиті заходи щодо запобігання використанню філій російських банків у третіх країнах;

  • G7 продовжить знижувати залежність від Росії у сфері ядерної енергетики, у тому числі через захоплення та мілітаризацію ЗАЕС.

Також G7 запевняють, що вони жорстко реагуватимуть на випадки, коли треті країни постачатимуть зброю РФ, й пообіцяли виступити за те, аби Росія заплатила за довгострокове відновлення України.

Росія шантажує щодо "зернової угоди"

Влада Росії вимагає виконати її умови для продовження дії "зернової угоди". Якщо цього не станеться, то країна-агресор погрожує, що "припинить існування домовленостей".

За словами заступника голови МЗС Росії Сергія Вершиніна, РФ виступає проти розширення чи продовження "зернової угоди" і зараз "дуже уважно спостерігає за виправленням недоліків домовленостей".

Чиновник країни-агресора зазначив, що якщо не буде гарантій для Росії, зокрема щодо експорту аміаку, то ініціатива "припиняє своє існування".

"Бо ініціатива, яка приносить вигоду тільки одній зі сторін, навряд чи може бути визнана і підтверджена всіма. Ми, звісно, насамперед захищаємо національні інтереси Росії", – каже Вершинін.

Детальніше читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, яку ще українську продукцію заборонили постачати в країни ЄС. Також ми писали, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України. Ще вам може бути цікаво почитати про роботу українців в Росії та чи зарахують цей період до трудового стажу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.