Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія шантажує щодо "зернової угоди" – який ультиматум поставив Путін

У Міністерстві закордонних справ Росії пояснили, чому виступають проти продовження дії "зернової угоди"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росія спостерігає за "виправленням недоліків домовленостей"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Влада Росії вимагає виконати її умови для продовження дії "зернової угоди". В іншому випадку країна-агресор каже, що "припинить існування домовленостей".

Про це заявив заступник голови МЗС Росії Сергій Вершинін, повідомляє видання ТАРС.

За його словами, Росія виступає проти розширення чи продовження "зернової угоди" і зараз "дуже уважно спостерігає за виправленням недоліків домовленостей".

Чиновник країни-агресора зазначив, що якщо не буде гарантій для Росії, зокрема щодо експорту аміаку, то ініціатива "припиняє своє існування".

"Бо ініціатива, яка приносить вигоду тільки одній зі сторін, навряд чи може бути визнана і підтверджена всіма. Ми, звісно, насамперед захищаємо національні інтереси Росії", – додав Вершинін.

Чому імпорт українського зерна потрапив під заборону?

Заслужений економіст України Олексій Плотніков пояснив редакції Pro Гроші, що країни, які пішли на такий крок, стикнулися з протестами місцевих фермерів та аграріїв. Відповідно, заборона на імпорт зернових з України може допомогти розвиватися аграріям цих країн.

Натомість для України усе може бути по-іншому, адже наша країна мала певну опосередковану допомогу від Єврокомісії, а саме звільнення українського зерна від мита.

Після заборони імпорту знизиться попит, тому Україна може зазнати значних втрат. Якщо така тенденція збережеться, то не виключено, що криза розпочнеться вже серед вітчизняних аграріїв.

Що відбувалося із врожайністю?

Середня врожайність в сезоні 2022 року за результатами дослідження вибірки нижче порівняно з сезоном 2021 року на 23%, а порівняно з середньою урожайністю за останні 4 роки — на 17%.

"В результаті впливу таких факторів для українських агровиробників середнє значення показника віддачі на вкладений капітал у вирощуванні кукурудзи у сезоні 2022 року склало лише 3%, а це в десятків разів менше, ніж у попередні роки. Тож не дивно, що ми бачимо наразі чітку тенденцію до зменшення площ посівів кукурудзи", — розповіла Оксана Боброва, керівниця напряму Agrohub Benchmarking.

Раніше ми розповідали, яку ще українську продукцію заборонили постачати в країни ЄС. Також ми писали, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.