Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота українців в Росії: чи зарахують цей період до трудового стажу

В українців, які до виходу на пенсію якийсь період працювали в Росії, можуть виникнути серйозні проблеми з виходом на пенсію. Пояснюємо чому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям можуть не зарахувати частину трудового стажу для виходу на пенсію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росія з лютого 2022 року веде повномасштабну загарбницьку війну проти нашої держави. Попри це, Україна та РФ досі повністю не розірвали дипломатичні стосунки. Наприклад, між двома країнами досі діє договір про взаємне визнання трудового стажу та соцзахист працівників. Тобто, громадяни України, які до війни працювали на території РФ та заробили там частину трудового стажу, мають право на підставі цього отримати пенсію в Україні. Але тепер український уряд має намір розірвати цей договір.

Відповідний проєкт урядової постанови з'явився на сайті Федерації профспілок України.

Що буде з пенсіями українців

Якщо Україна відмовиться визнавати домовленості, про які ми згадували вище, то в українців, які працювали в Росії ймовірно, виникнуть проблеми з підрахунком страхового стажу та виходом на пенсію.

Можливо, до питання вже призначених пенсій повертатися вже не будуть, адже правові акти не мають зворотної сили. Натомість майбутні пенсіонери можуть втратити частину свого трудового стажу. Втім, деталі від уряду наразі невідомі.

До слова, в обґрунтуванні постанови про розірвання договору йдеться про те, що оскільки ця проблема стосується сфери соціально-трудових відносин, а також прав інвалідів, то документ потрібно додатково узгодити з профспілками та організаціями, які захищають права інвалідів.

Кого з українців планують позбавити пенсій у 2023 році

Пенсійні виплати скасують громадянам, які за рішенням суду будуть покарані тюремним строком за злочини, передбачені статтями 109-111 Кримінального Кодексу. Тобто, їх визнали винними:

  • у здійснені дії, спрямованих на насильницьку зміну влади;
  • посяганні на територіальну цілісність держави;
  • державній зраді;
  • колабораціонізмі.

Виплати відновлять після виходу засудженого на свободу. Натомість громадянам, які досягнуть пенсійного віку під час відбування покарання, пенсію призначать вже після звільнення.

Раніше ми розповідали, чому українці можуть втратити пенсію після виїзду за кордон та що потрібно, аби зберегти виплати. Також ми писали, хто може оформити виплати без наявності трудового стажу.

Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.