Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Розійтись і нічого не втратити: як відбувається поділ майна при розлученні

Не в усіх випадках нажите майно ділиться між обома сторонами порівну, на це впливають багато чинників

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Не всім вдасться отримати рівні частки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після розлучення зазвичай ніхто з подружжя не хоче втрачати майно, на яке має право. Але хто і на що має право? У більшості випадків це питання вирішує суд, і є загальні правила якими він керується.

Усі умови описані в Сімейному кодексі України. Тож розповідаємо, як відбувається поділ майна при розлученні.

Як ділиться власність

Переважно при розлученні між собою розподіляють нерухомість, авто, заощадження, бізнес і доходи тощо. Але важливо, що крім цього на двох діляться і борги або кредити, які були взяті в інтересах сім'ї. Важливо, що все це має бути набутим лише після одруження. Загалом усе ділиться порівну, але є випадки, коли частка чоловіка чи дружини збільшується залежно від обставин.

У статті 70 СК йдеться про таке: "При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дитини (дітей), приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї".

Крім того, частку одного з подружжя можуть збільшити, якщо з ним чи з нею проживають діти або непрацездатні повнолітні син, дочка. Але це лише за умови, коли розмір аліментів недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

Є два способи поділити майно – добровільний і примусовий. У першому випадку подружжя домовляється про певний поділ і підписує про це договір. Або ж усі умови вже були описані у шлюбному контракті.

Примус відбувається з позовом до суду, і тоді, все, що пара купила разом, ділиться під час судового процесу за законом. При цьому є речі, які вважаються неподільними.

Що не можна ділити при розлученні

Отже, поділити не можна те, що належить особисто чоловіку чи дружині. Це можуть бути такі речі:

  • майно, яке придбали до шлюбу;
  • майно, яке придбали під час шлюбу, але за особисті гроші;
  • майно, яке отримали на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • особистою приватною власністю також вважають речі індивідуального користування, навіть якщо їх купили за спільні гроші;
  • премії, нагороди за особисті заслуги;
  • відшкодування за втрату (пошкодження) особистих речей, а також компенсація моральної шкоди.

Загалом у кожному випадку суд розбирає ситуацію окремо. Наприклад, при поділі квартири враховується багато нюансів, і частка може бути як рівною, так і ні. Або наприклад, при розділі земельної ділянки подружжя може поділити цю ділянку, за певну частку виплатити гроші або ж продати її і розділити гроші.

А от автомобіль вважається неподільною часткою, тому вона присуджується або чоловікові, або дружині. При цьому половина її вартості сплачується тому з подружжя, хто без цього авто залишився. Переважно, суд віддає транспорт тому, на кого він зареєстрований і хто його обслуговує.

Урешті-решт кожна ситуація, коли майно ділиться примусово через суд, розглядається індивідуально. І багато чинників впливають на те, як майно розподілиться між сім'єю.

Скільки коштують послуги розлучення, якщо є дитина

Раніше ми розповідали, що для того, аби розлучитися парі з дітьми, їй потрібно звернутися до суду і сплатити судовий збір у розмірі 908 грн. Зазвичай платить позивач, але це необов'язково. Будь-хто з партнерів може добровільно або на підставі суду взяти на себе цю виплату.

При цьому суди довго розглядають такі справи, бо дають парам час на примирення. Цей термін може тривати до 6 місяців.

Також ми писали про нові законопроєкти, згідно з якими деяких українців можуть звільнити від судового збору, а для деяких підняти його ставки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.