Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комісія може тривати вічно? Як довго військовозобовʼязані можуть проходити ВЛК

Нещодавно воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили до 20 травня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні військовозобов'язаним чоловікам продовжують роздавати повістки. Деякі з них — для проходження військово-лікарської комісії. Вона визначає чоловіків придатними чи непридатними до служби й може відбуватись протягом тривалого часу.

Про це повідомляють адвокати "Юридичної сотні".

"Потрібна консультація. Пішов сам у військкомат стати на облік. Дали проходити комісію. Був військовий квиток, в ньому написано, що я знятий з обліку по статті 2.3 наказ МОУ 342-06р. Почав проходити комісію. Направили в обласну лікарню, там черги. Скільки часу я можу проходити комісію?", – запитав один із користувачів соцмереж.

Юристи повідомили, що проходження такої комісії не має обмеження у термінах.

"Обмежень по термінах проходження військово-лікарської комісії у законодавстві не визначено", – йдеться у повідомленні.

Хто з призовників не понесе відповідальність за неявку до ТЦК

Раніше ми вже розповідали про те, що деякі причини звільняють призовника від відповідальності у разі неявки до ТЦК. Вони визначені постановою Кабінету міністрів "Про затверджений перелік поважних причин неприбуття або несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до ТЦК та СП для призову на збори".

Наразі існує лише три такі причини:

  • хвороба, яка не дозволяє самостійно пересуватися;
  • необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками йди дружини/чоловіка;
  • відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення чи кримінального покарання щодо військовозобов'язаного чи резервіста.

Щоб підтвердити одну з цих причин, призовнику потрібно надати відповідні документи та довідки. Однак якщо ви цього не зробите, то можете понести відповідальність. Про те, що вам може загрожувати за неявку, читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Деяким призовникам анулювали бронювання від мобілізації

Йдеться про заявки на бронювання, які подали до 27 січня, і за якими не було наказу Міністерства економіки. Вони втратили свою актуальність. Постановою КМУ № 76 скасовано постанову № 194 від 03 березня 2022 року.

Це означає анулювання деяких бронювань. Тобто, особи призовного віку, яких підприємство забронювало до 27 січня 2023 року, тепер можуть бути мобілізовані.

Подання нових заяв має здійснюватися відповідно до порядку урядової ухвали № 76. Бронювати своїх працівників в Україні можуть лише кілька категорій підприємств.

Раніше ми розповідали, чим загрожує мобілізація в селах. Також ми писали, що в Україні хочуть змінити правила мобілізації. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.