Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці залишилися без бронювання: кого можуть мобілізувати

Подання нових заяв має здійснюватися відповідно до порядку урядової ухвали

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нові правила бронювання від мобілізації на роботі ухвалили в Україні наприкінці січня. Виходить, що певні бронювання втратили свою чинність. Тому деяких українців можуть мобілізувати.

Про це свідчить постанова КМУ № 76, яку ухвалили 27 січня.

Як вказано у документі, деякі постанови втратили чинність через її введення у дію. Отже, заявки на бронювання, які подали до 27 січня, і за якими не було наказу Міністерства економіки, втратили свою актуальність.

Постановою КМУ № 76 скасовано постанову № 194 від 03 березня 2022 року. Це означає анулювання деяких бронювань. В новому документі описано процес подачі бронювання та кількість працівників, які мають на це право.

Хто має право на відстрочку

Подання нових заяв має здійснюватися відповідно до порядку урядової ухвали № 76, а тому підприємства отримують право на бронювання працівників, якщо входять в одну з таких категорій:

  • підприємства, установи та організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення);
  • підприємства, установи та організації, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • підприємства, установи й організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Як роботодавець має вручати повістки підлеглим

Раніше ми вже писали про те, що відповідно до постанови №1487, роботодавець може вручати повістки своїм робітникам. Однак це лише за умови отримання відповідного розпорядження від начальника ТЦК. Також роботодавець повинен:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення військовозобов'язаного, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК;
  • вручити військовозобов'язаному повістку про явку за викликом до ТЦК;
  • письмово повідомити з наданням витягів із наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК про осіб з-поміж військовозобов'язаних, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям військовозобов'язаного до відповідного ТЦК.

Чи довго ще українцям масово вручатимуть повістки

Начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко наголосив, що повістки можуть вручати особисто в руки всюди — на вулиці, блокпості, роботі, за місцем проживання чи відпочинку. Це триватиме мінімум до 20 травня 2023-го року.

Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, як військовим захиститися від бюрократії в армії. Також ми писали, хто з українців зможе отримати право на звільнення зі служби під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.