Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Клієнти Ощадбанку стикнулися з серйозною проблемою – що сталося

Без відома та згоди клієнтів їхні пенсійні виплати перевели на іншу картку

Колаж: Pro Гроші

Ощадбанк не може допомогти клієнтам повернути їхні пенсії

Колаж: Pro Гроші

На адресу Ощадбанку надійшло кілька скарг від користувачів мобільного додатку. Люди запевняють, що нікому не передавали особисті дані для входу у застосунок, але кошти з карти були відправлені сторонній особі.

Про це українці написали на порталі "Мінфін" у рубриці відгуків.

Гарантована безпека виявилася фіктивною

Користувачі додатку Ощадбанку скаржаться, що без їхнього відома і згоди особисті гроші невідомо як перевелися на сторонні картки. Мова в обох випадках йшла про пенсійну виплату. Лариса Міняйло повідомила, що 5 жовтня на карту прийшли гроші близько 16:00. Вже через 5 годин їх не стало. Жінка запевняє, що нікому не передавала паролі чи коди доступу.

Подібна проблема спіткала жительку Хмельницька, яка не назвала свого імені. По словам потерпілої, 11 серпня на картку, зареєстровану на її маму-пенсіонерку, прийшла пенсія. Наступного дня вона зникла у повному обсязі. Обставини такі ж: клієнтка жодній сторонній особі не називала логін і пароль у додатку, оскільки, в принципі, не пам’ятала його (дуже рідко користувалися застосунком, зареєстрували його під час пандемії коронавірусу).

В обох випадках люди залишилися без пенсії, що в умовах війни і постійного дорожчання цін може стати критичним становищем. Але основна претензія українок не стільки до самого випадку крадіжки коштів, як до бездіяльності Ощадбанку, який відмовляється допомогти своїм клієнтам і не здатен відмінити транзакцію.

Як коментують проблему в Ощадбанку

У відповідь на незадоволеність співробітники фінансової установи дають клієнтам лише одну рекомендацію: написати заяву до правоохоронних органів. У банку запевняють, що неможливо здійснити переказ коштів на іншу картку без знання особистих даних для входу у додаток. Або ж без доступу до фінансового номеру телефону.

Оскільки має бути виконана одна з цих умов, то в Ощадбанку відсутня технічна можливість відмінити операцію. Єдиним рішенням залишається розслідування поліції за фактом вчинення шахрайських дій. Але клієнтка з Хмельницька стикнулася з новою перепоною: потрібна заява про незаконну транзакцію також від відділення банку.

"У поліцію ми написали заяву. Наполягли, щоб місцеве відділення подало нашу заяву і в службу безпеки банку. Офіційного листа-відповіді від Ощадбанку чекаємо від 16.08. Я вважаю, що не було бодай імітації розслідування. Якщо гроші зникають з вини клієнта, то банк за законом може їх не повертати. Банк не зробив нічого, аби допомогти повернути вкрадене чи хоча б знайти винного", – з такими обставинами, на які жінка жодним чином не може вплинути, цілком ймовірно можуть стикнутися інші клієнти.

Як результат – пенсіонери залишилися без місячної виплати у період війни. На жаль, співробітники Ощадбанку не реагують на заклики постраждалих, через що клієнти закликають "обходити його десятою дорогою".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що клієнти Нової пошти не можуть отримати свої посилки. Також ми повідомляли, що клієнти Укрпошти масово стикаються з проблемами у Дніпрі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.