Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Катастрофа на Каховській ГЕС — екологи попередили про серйозну небезпеку

Розбиралися, в чому небезпека споживання риби після підриву Каховської ГЕС та як варто перевіряти якість консервів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Не варто купувати копчену рибу, виготовлену в домашніх умовах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців у постраждалих внаслідок руйнування Каховської гідроелектростанції регіонах закликають утриматися від споживання риби. Це може призвести до небезпечних харчових отруєнь.

Про це попереджає Державна служба з питань безпечності харчових продуктів.

За інформацією відомства, внаслідок підриву ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, перероблення та споживання її небезпечне для здоров’я та життя людини.

"Рекомендуємо найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, не тільки в Херсонській області, а і в інших постраждалих регіонах. Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден зі способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудники інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів, та небезпечні хімічні речовини", – йдеться в повідомленні.

Яку рибу заборонено купувати

У відомстві закликають не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю.

Також заохочують, купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертати увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

Які консерви можна вживати

Спеціалісти дали кілька порад щодо вживання консервів у їжу:

  • варто споживати виключно консерви промислового виробництва, бо технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не варто вживати консерви при найменшій підозрі на їх недоброякісність, а саме не використовувати продукцію зі здутих банок.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу. Через потужний вибух сталося неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – українська влада розпочала масову екстрену евакуацію жителів Херсонської області, адже вода може затопити 80 населених пунктів.

Зокрема співробітники поліції та рятувальники проводили роботи на правобережній частині області, також частково евакуювали населення міста Херсон та острова Корабел.

У Кремлі вже звинуватили у катастрофі Україну, назвавши те, що сталося "диверсією Києва". Так, Дмитро Пєсков зазначив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північно-Кримського каналу скорочується".

Раніше ми вже писали про те, що Росія пошкодила майже всі ТЕС і великі ГЕС, а також про те, що Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.