Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цінники готують "сюрприз" – які продукти перед Великоднем подорожчають на 15%

Експерт вважає, що в усіх виробників продовольства буде бажання підняти ціни перед святом

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто купити деякі продукти наперед

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні очікується подорожчання певних продуктів, яке станеться перед святкуванням Великодня. Тобто, перед 16 квітня. Зростуть в ціні м'ясо, молочна продукція та яйця.

Про це йдеться в програмі "Сніданок з 1+1".

Українцям радять закупити традиційні для великоднього столу продукти наперед, а саме:

  • м'ясо;
  • яйця;
  • олію;
  • сметану;
  • ранні овочі.

Однак економісти прогнозують, що цієї весни, на відміну від попередньої, популярні продукти для святкового столу не подорожчають на 50 чи 100 відсотків. Причина — бойові дії на території України, які й так "підняли" ціни на максимум.

"Безперечно, я думаю, що в усіх виробників продовольства буде бажання підняти ціни. Але ніхто сьогодні не платитиме 150 гривень за десяток яєць або 200 гривень за кілограм помідорів. Тому що немає таких грошей у людей", — прокоментував ситуацію економіст Олег Пензин.

Популярні у "великодній сезон" продукти здорожчають в середньому на 10-15 відсотків.

В Україну потрапила небезпечна курятина

Раніше ми писали про те, що з сусідньої Польщі завезли дуже небезпечну для здоров’я людини курятину, адже в м’ясі виявили сальмонелу. Повідомлення про небезпечний продукт надійшло через систему RASFF.

Що виявили в курятині

У курячих четвертинах виявили бактерію Salmonella enterica ser. Enteritidis. Під час перевірки продукції сальмонелу знайшли у двох із п'яти зразків.

Виробник продукції – Cedrob SA Трейдер – AMP Logistyka Sp. z o.o., а отримувач – ТОВ "Візія Трейд" у Черкасах. У відомстві попередили реалізаторів товарів, що у разі виявлення небезпечної куртини їм варто повідомити відповідні органи.

У соцмережах поширились чутки та маніпуляції про те, що небезпечну курятину з Польщі нібито було завезено в Україну навмисне. Як з'ясували аналітики проєкту VoxCheck, це твердження не відповідає дійсності.

Чим небезпечна дана бактерія

Більшість сальмонел, включно зі згаданим видом, патогенні як для людини, так і для тварин і птахів. Бактерії є збудниками сальмонельозу. Більшість випадків цього захворювання протікає у легкій формі. Проте зверніть увагу, що іноді сальмонельоз може становити загрозу для життя й навіть призвести до страшних наслідків.

Які симптоми характерні для хвороби

Ви можете помітити такі симптоми:

  • підвищення температури;
  • біль у животі;
  • діарея;
  • нудота.

Якщо виявили ознаки хвороби, то краще не гаяти часу та одразу звернутися до лікаря.

Раніше ми писали про те, які продукти небезпечно купувати на святковий стіл та чому. Також сайт Pro Гроші розповідав, де категорично не можна купувати червону ікру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.