Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Імпорт українського зерна продовжується: перші два судна скористалися тимчасовим коридором до порту Чорноморськ

Балкери прибудуть до українського порту під завантаження пшениці для країн Африки та Азії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перші судна прибудуть до українського порту під завантаження пшениці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перші два цивільні судна погодилися скористатися тимчасовим коридором в напрямку до порту Чорноморськ. Балкери прибудуть до українського порту під завантаження зерна для інших країн.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков на своїй сторінці у Facebook.

"Балкери RESILIENT AFRICA та AROYAT підтвердили готовність скористатися маршрутом на вхід до українського порту після використання тимчасового коридору для виходу заблокованих через російську агресію суден з портів Одеси, Чорноморська та Південного", – зазначив він.

За словами міністра, судна прибудуть під завантаження майже 20 тис. тонн пшениці для країн Африки та Азії. Балкери знаходяться під прапором Палау, а їх екіпаж складається з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України.

"Раніше тимчасовий коридор використовувався для евакуації суден, які перебували в одеських портах на момент повномасштабного вторгнення РФ", – пояснив Курбаков.

Він також додав, що з 15 серпня цим коридором скористалося вже п'ять суден:

  • контейнеровоз Joseph Schulte;
  • балкер Primus;
  • балкер Anna-Theresa;
  • балкер Ocean Courtesy;
  • балкер Puma.

Єврокомісія скасувала зернове ембарго

У п'ятницю, 15 вересня, Європейська комісія не продовжила ембарго на українську агропродукцію. За той період, коли діяла заборона поставок у п'ять держав-членів ЄС, вдалося виправити цінові стрибки на ринках. Втім, не всі країни залишилися задоволеними таким рішенням.

Нещодавно прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що країна продовжить заборону на ввезення агропродукції навіть в разі скасування обмежень Єврокомісією. А міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус зазначив, що було б непогано встановити безстрокову заборону, чи принаймні продовжити її до кінця 2023 року.

До такого рішення Польщі доєдналася також Словаччина, яка також планує продовжити ембарго на ввезення української агропродукції. А Угорщина ввела заборону на ввезення з України 24 видів сільгосппродукції, враховуючи зерно, овочі, м'ясо та мед.

Раніше ми розповідали, що сталося з ринком зернових та олійних вперше за 20 років. Також ми писали, що Україна подасть позов на Польщу через зернове ембарго. Більше про український ринок зерна читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.