Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на зерно знову змінюються: скільки доведеться віддати за тонну соняшника

Розповідаємо, які зміни розпочалися на ринку зерна в Україні та скільки наразі коштує соняшник

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Соняшник в Україні дешевшає майже тиждень

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Аграрний ринок України продовжує існувати у складних умовах воєнного часу. Ситуація змінюється щодня, однак українські аграрії намагаються забезпечувати зерном не тільки нашу країну, а й експортувати свою продукцію за кордон.

Редакція сайту Pro Гроші вирішила дізнатися, скільки наразі в Україні коштує соняшник.

Скільки коштує тонна соняшника 7 вересня

За інформацією аналітичного порталу Tripoli.land, станом на 7 вересня соняшник, у середньому, торгується в межах 12 314 гривень за тонну разом з ПДВ.

Варто зауважити, що на ринку спостерігається тенденція до зниження цін на соняшник. Так, ще 30 серпня середня вартість тонни трималася на рівні 12 989 гривень, але відтоді триває стрімке падіння.

Що відбувається з цінами на соняшник в Україні у вересні
Що відбувається з цінами на соняшник в Україні у вересні
Фото: Tripoli.land

Спочатку середня ціна знизилася усього на три гривні — до 12 986 грн за тонну, а згодом соняшник подешевшав ще більше — до 12 314 грн за тонну. Ця ціна є мінімальною за тиждень.

Що відбувається з українським експортом

За інформацією аналітиків порталу Opendatabot, наша країна за сім місяців 2023 року збільшила експорт сільськогосподарської продукції до 13 мільярдів доларів. При цьому зазначається, що в останні місяці ситуація з експортом погіршується. Так, у липні зафіксували найнижчий показник — 1,3 мільярда доларів.

На думку аналітиків, сільськогосподарську продукцію почали менше вивозити за кордон через припинення зернової угоди. Аналогічна негативна динаміка фіксувалась у червні, оскільки на ринку панувало деяке затишшя, адже учасники вичікували, як розвиватиметься ситуація з поставками продовольства морськими шляхами.

На цьому фоні кількість укладених угод щодо постачання сільськогосподарської продукції з України суттєво знизилась.

Чи реально відновити зернову угоду

Зрозуміло, що усе залежить від рішення однієї людини — президента РФ Володимира Путіна. Однак він під час нещодавньої зустрічі з лідером Туреччини Реджепом Ердоганом повторив твердження про те, що "РФ ніби-то обманювали щодо гуманітарних цілей зернової угоди".

Він також намагався переконати суспільство, що "понад 70% вантажів надійшли до забезпечених країн, країн Євросоюзу", тому ні на які компроміси, буцімто через це, він піти не може.

Водночас диктатор зауважив, що погодиться на зернову угоду, якщо виконають усі його вимоги. Наразі ж Росія хоче забезпечувати самотужки зерном бідні країни Африки.

Раніше ми розповідали, чи продовжать заборону на експорт українського зерна в країни Євросоюзу. Також ми писали, як тимчасовий український зерновий коридор може вплинути на ситуацію в Чорному морі

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.