Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як вихід Росії із "зернової угоди" вдарив по вартості пшениці – ціни

Кремль оголосив про призупинення участі і ініціативу, яка гарантує безпечне транспортування зерна з українських портів

Колаж: Pro Гроші

Рішення Путіна про вихід з "зернової угоди" вплинув на ціни на пшеницю

Колаж: Pro Гроші

В понеділок, 31 жовтня, ф'ючерси на пшеницю в Чикаго підскочили майже на 6%, а на кукурудзу – майже на 3% після заяв Росії про вихід з "зернової угоди".

Про це пише Reuters.

Зростання цін спричинила стурбованість з приводу світових поставок. Найбільш активні контракти на пшеницю на товарній біржі Чикаго (CBOT) зросли на 5,7% до 8,77 доларів за бушель. У березні ф'ючерси на пшеницю досягли рекордного рівня 13,64 долара за бушель. Кукурудза зросла на 2,6% у понеділок до 6,98 долара за бушель.

Росія заявила про вихід із "зернової угоди"

У суботу 29 жовтня Кремль оголосив про призупинення участі в "зерновій угоді". Це рішення назвали відповіддю на те, що Україна нібито завдала "великої атаки безпілотниками" на флот Росії в анексованому Криму.

Водночас, у Києві вважають, що Москва лише знайшла причину виправдати підготовлений вихід із угоди, а Вашингтон заявив, що вона використовує агропродукцію як зброю.

Організація Об'єднаних Націй, Туреччина та Україна заявили, що вони наполягають на угоді про експорт зерна із планом транзиту для 16 суден у понеділок.

Як відомо, світові ринки зерна досить чутливі до подій повномасштабного вторгнення Росії в Україну, оскільки ці дві країни є одними з найбільших світових постачальників пшениці.

ООН та Туреччина погодили рух суден на 31 жовтня

У Міністерстві інфраструктури повідомили, що з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" у понеділок, 31 жовтня, вийшли 12 суден з 354,5 тисячами тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Серед них балкер IKARIA ANGEL з українською пшеницею для Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду.

Разом з тим, прохід до українських портів під завантаження дозволений 4 суднам, які напередодні пройшли інспекцію Об’єднаного Координаційного Центру (СКЦ) за участі всіх сторін, включаючи представників Росіі.

Представники ООН та Туреччини ведуть перемовини з делегацією Росіі та продовжують шукати рішення для повноцінної реалізації "зернової ініціативи".

Згідно з пропозицією СКЦ, представники ООН та Туреччини передбачають роботу 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден. Така пропозиція була прийнята представниками України. Представників РФ вже поінформували.

Що таке "зернова угода"

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй – Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Термін її дії розрахований до 22 листопада 2022 року.

З моменту старту вже експортовано понад 9,1 мільйона тонн агропродукції. "Зернова ініціатива" стабілізувала ціни на продовольство та запобігла загрозі глобального голоду.

Українська сторона заявляла, що дію "зернової угоди" продовжать і після 22 листопада.

Раніше ми писали, чому "зернова угода" є вигідною для Путіна. Також ми розповідали, як "зерновий коридор" вплинув на ціни на агроринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.