Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На аграріїв чекають зміни? Що буде з цінами на зерно у листопаді

Разом з експертом розбираємось, що буде із цінами на зерно у листопаді та від чого це залежить

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Врожайність цьогоріч не є вирішальним фактором для зміни цін

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на зерно − це не той показник, на який зазвичай звертає увагу пересічний українець, однак він є надзвичайно важливим для нашої країни. Україна є одним з найбільших експортерів зернових, і це приносить неабиякі гроші до бюджету або ж величезні збитки.

У листопаді спливає термін дії угоди із РФ про морський зерновий коридор, і це неабияк хвилює аналітиків. Про те, що буде із цінами на зерно у листопаді, Pro Гроші поговорили з експертом.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка вважає, що на ціну наразі найбільше впливає саме зернова угода.

Варто зауважити, що оскільки Україна є експортером зерна, а не покупцем, то низькі ціни нам геть не вигідні, і набагато краще для економіки їх зростання.

Якщо ж зернова угода не буде продовжена через дії Росії, ціни не зерно можуть просісти, оскільки вивіз товару значно ускладниться. Навіть зараз логістика є непростою.

Нещодавно з’явилася інформація, що 120 транспортних кораблів, які забирають це зерно, стоять в черзі. Дуже мала пропускна здатність, можливо, вона штучно обмежується.
Максим Гопка

Максим Гопка

Аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ)

У світі ситуація теж змінюється постійно, з одного боку, якісь країни скорочують вирощування зернових культур, а з іншого, інші гравці цього ринку можуть зібрати рекордний врожай та замістити ці обсяги.

На можливість продовження зернової угоди впливає безліч факторів, зокрема, ситуація на фронті. По суті, РФ самій вигідно продовжити дію зернового коридору, однак змінити рішення агресора може будь-який фактор.

На думку експерта, важко сказати, чи буде продовжена ця угода, однак він все ж схиляється до позитивного результату.

Як це впливає на ціни?

У разі, якщо у листопаді угода не буде продовжена, на ринку може виникнути спекулятивний фактор, який різко змінить ціни, однак лише на деякий час.

Якщо нам скажуть, що зерновий коридор буде працювати і надалі, то я думаю, що ціни на зерно не зростуть, а займуть ту саму позицію і надалі будуть змінюватись в залежності від ринкової ситуації. Якщо зернову угоду не продовжать і ми опинимось у такій ситуації, як на початку війни, ціни почнуть просідати, – каже аналітик.

Чому непродовження угоди може "збити" ціни?

Через ускладнену логістику зерно буде не так просто вивозити, якщо всі елеватори забиті непроданою продукцією, говорити про збільшення цін недоречно.

Потрібно терміново продати те, що є, до того ж попит зменшується, а пропозиція (величезна кількість непроданого зерна) зростає, що автоматично збиває ціну.

Хоча зернова угода найбільше впливає на вартість агропродукції, це далеко не єдиний фактор, зазначає Гопка. Є ще ситуація на фронті, політичні рішення інших країн та врожайність, проблеми з електроенергією, які влаштовує нам агресор, проблеми із транспортуванням зерна залізницею.

Світові ціни

Тут на ціни впливає найбільше врожайність та погодні умови.

На наступний рік прогнозують скорочення світових цін на зернові, і ціни більше зростатимуть на олійні культури, такі як соя, ріпак, соняшник. Багато хто з підприємців, які витримали до сьогоднішнього дня, переглядають сівозміну і схиляються більше до олійних культур, − каже експерт.

Як на світ вплине скасування зернової угоди?

Якщо для України це вкрай небажаний розвиток подій, то для інших − це шанс продати дорожче через зменшення пропозиції на ринку.

Реакція ринку безумовно буде, однак вже не така, як 24 лютого. Однак експерт запевняє, що усі профільні українські організації докладають усіх зусиль для того, щоб продовжити дію цього зернового коридору, тож є вірогідність позитивного результату для України.

Зернова угода

Нагадаємо, що так звана зернова угода була підписана у Стамбулі 22 липня за посередництва Організації Об’єднаних Націй, і термін її дії 120 днів.

Вона передбачає розблокування експорту зерна з України морським шляхом, через порти "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Кораблі з агропродукцією прямують до місць призначення безпечними маршрутами, які були розміновані спеціально для цього, та під наглядом Спільного координаційного центра.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які ціни на фуражне зерно в Україні та розповідав про переговори з приводу зернової угоди в Туреччині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.