Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія вийшла із зернової угоди – подробиці

Російська Федерація звинувачує Україну в нападі на кораблі чорноморського флоту

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія оголосила про вихід із "зернової ініціативи". Окупанти обвинувачують Україну в нападі на кораблі чорноморського флоту.

Про це повідомляє Міністерство оборони Російської Федерації.

Що відомо

29 жовтня у Міноборони РФ заявили про теракт, що нібито здійснили бійці 73-го спеццентру морських операцій, яких тренували представники ВМС Великої Британії. Цих же представників Британії росіяни звинуватили в організації вибухів на газопроводах "Північний потік" і "Північний потік-2".

Окупанти підтвердили пошкодження тральщика "Іван Голубець", але воно нібито незначне. Вони також вказали, що атаки зазнали кораблі, які задіяні в "зерновому" коридорі.

Що кажуть в Офісі президента

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак назвав росіян "надто передбачуваними", а це рішення РФ "продовольчим шантажем".

"Примітивність російського шантажу у всьому. Ядерний шантаж, енергетичний, продовольчий... Вигадки про "брудну бомбу", над якими сміється весь світ. Вигадані теракти на власних об'єктах", – написав Єрмак.

Реакція ООН

У коментарі Суспільному заступник речника Генерального секретаря ООН Фархан Хак заявив, що вони вже знають про рішення Росії та підтримуюють зв'язок з російською владою.

"Життєво важливо, щоб усі сторони утримувалися від будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу "зернову ініціативу", яка є надзвичайно важливою гуманітарною діяльністю, яка очевидно позитивно впливає на доступ до їжі для мільйонів людей у всьому світі", – додава заступник речника.

Що таке "зернова угода"

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй – Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Термін її дії розрахований до 22 листопада 2022 року.

З моменту старту і до сьогодні вже експортовано понад 9,1 мільйона тонн агропродукції. "Зернова ініціатива" вже стабілізувала ціни на продовольство та протидіє загрозі глобального голоду.

Усього з українських портів вийшли 403 судна з продовольством для країн Азії, Європи та Африки.

Відновлення експорту українського зерна значно знизив ціни на пшеницю та інші продукти. Таким чином вдалося врятувати від крайньої бідності 100 млн людей по всьому світу.

Про це раніше повідомляв представник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому "зернова угода" є вигідною для Путіна. Також ми розповідали, як "зерновий коридор" вплинув на ціни на агроринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.