Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Генератори за ціною золота. У Раді зробили важливе звернення до перекупників

Після спрощення правил імпорту генераторів в Україну, ціни зросли подекуди майже втричі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перекупники наживаються на продажу генераторів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перекупників в Україні закликали відмовитися від потрійної націнки на продаж генераторів.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Він нагадав, що рішення про звільнення генераторів від податків під час імпорту не передбачало збільшення їх вартості у два чи в три рази.

"Ані в рішенні КМ про звільнення електрогенераторів, акумуляторів та комплектуючих від імпортних податків, ані у відповідному законопроєкті нема аж нічого про звільнення від елементарної совісті тих, хто цю вкрай необхідну продукцію завозить. Дуже просив би перекупників відмовитися від подвійної та потрійної націнки, давши можливість людям закупити більше і пережити зиму", – закликав Гетьманцев.

Він додав, що рішення про звільнення від податків на генератори було спрямоване саме на те, щоб більше українців змогли їх закупити. А не на те, щоб перекупники змогли на них заробити.

Водночас Гетьманцев не повідомив, яким чином може бути врегульоване питання завищеної вартості генераторів на ринку.

Як змінилися правила продажу генераторів

Як відомо, на початку листопада уряд розширив список імпортних товарів, які будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ. До списку додали обладнання, яке має допомогти країні пережити енергетичну кризу: генератори, акумулятори та інше.

Крім того, тепер генератори, акумулятори та інші пристрої для подолання критичної ситуації в енергетиці можна продавати без вимог технічного регламенту. Уряд дозволив це, щоб забезпечити внутрішній ринок обладнанням та для відновлення і стабілізації електро- та газопостачання споживачам.

Таке спрощення діятиме до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом наступних трьох місяців.

Скільки генераторів завезли на пільгових умовах

За даними нардепа Ярослава Железняка, з 9 по 30 листопада в країну завезли 352,3 тисячі одиниць таких пільгових товарів. Загалом пільга надана на ввезення 784,5 млн гривень. Але тотальна частина цієї пільги (689,6 млн гривень) – це генератори.

По категоріях:

  • акумулятори електричні, літій-іонні – 266 596;
  • електрогенераторні установки – 82 124;
  • трансформатори – 3 075;
  • системи безперебійного електроживлення – 548.

Раніше ми пояснювали, чи може виникнути дефіцит пального на фоні масового ввезення генераторів в Україну. Також ми розповідали, як киянам компенсувати чималу суму після купівлі генераторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.