Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пережити блекаут. Топ найкращих генераторів на будь-який гаманець

На ринку доступні генератори різної потужності, що дозволяють забезпечити будинок електроенергією для окремих потреб

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям доступний широкий вибір генераторів для індивідуальних потреб

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Масовані ракетні атаки російських окупантів протягом кількох місяців спричиняють незручності українцям у вигляді періодичних відключень електроенергії. Коли енергетикам вдається налагодити мережу, споживачам доводиться миритися з графіками й кількагодинними обмеженнями на добу, а в разі екстрених чи аварійних ситуацій світла може не бути днями.

Перечекати проблемні періоди можна за допомогою генератора. На ринку доступно чимало моделей різного рівня потужності, які здатні або мінімально підтримувати живлення у будинку, або забезпечувати електрикою буквально все.

Сайт Pro Гроші розповідає про найкращі установки, які підійдуть споживачам з різними потребами й бюджетом.

Бензинові генератори малої потужності

У випадку тимчасового відключення світла на кілька годин, коли не потрібно живити потужні електроприлади як от холодильник, бойлер тощо, можна скористатися малопотужним генератором до 1 кВт. Ця установка підтримуватиме освітлення у будинку та дозволить як мінімум підзарядити техніку, що вже немало в умовах абсолютної відсутності централізованого електропостачання.

На вибір українців – величезна добірка моделей від виробників, які копіюють китайські генератори. Максимум, що може відрізняти наші установки від іноземних – наявність ручки чи рами міцності. Ціна не кусається, в діапазоні 7 000-9 000 гривень, тож одне домогосподарство може собі дозволити одноразову покупку, яка прослужить довго.

Найбільш розповсюджені моделі, які продаються чи не в кожному сервісі або спеціалізованому магазині – Kraft Dele ST-1000, Hyundai HG800-3, WERK WPG 960. Генератор витрачає приблизно 0,7 л на годину, тож на повну добу функціонування доведеться залити близько 20 л бензину.

Установки середньої потужності

Їх обирають, якщо лише освітлення у будинку не вистачає, або коли потрібно обов’язково живити якісь електроприлади. Працюють не лише на бензині, але й на дизельному пальному. Різниці у використанні майже немає, тому кожен обирає більш доцільний для себе варіант. Зокрема на дизелі можна дещо зекономити, проте бензин можна застосувати не тільки для генератора.

Бренд RZTK – один з найпопулярніших на ринку, хоча знайти його стає дедалі важче через величезний попит. Серед інших варіантів установок потужністю від 3 до 5 кВт, які здатні забезпечити світлом приватний будинок і підтримати роботу важливих побутових приладів, можна порекомендувати модель ITC Power DG6000LE. Генератор коштує в середньому 70-75 тисяч гривень, функціонує на бензині.

Дешевше можна придбати Nowa BG3400 потужністю 3,1 кВт (у попереднього варіанту показник дорівнює 5 кВт), його вартість – 21 000 гривень. Також працює на бензині. Нарешті, десь посередині розташувалася модель Forte FGD6500E на дизельному паливі з потужністю 4,4 кВт. Коштує такий генератор 60 000 гривень.

Повноцінне резервне живлення

Установки потужністю 7-15 кВт застосовуються, щоб забезпечити електрикою весь будинок. З таким генератором ви не відчуєте відсутності централізованого постачання, зможете продовжувати традиційні домашні справи. Звісно, ціна подекуди вражає, але купивши один раз будете впевнені, що прилад прослужить довго і допоможе з комфортом пережити навіть абсолютний блекаут.

Перший варіант, який коштує, до речі, майже як модель середньої потужності, – Konner&Sohnen KS 9102HDE за 77 000 гривень в середньому. Використовує дизель. За модель Matari MX14000E на бензині, що виробляє 10 кВт, доведеться віддати продавцеві 120 тисяч гривень. Сума немаленька для пересічних українців, зате підходить для живлення великого приватного будинку. У квартирі цей гігант буде явно зайвим.

Нарешті, рекомендуємо вигідний варіант Forte FG9000E за 60 000 гривень. Його потужність – 7 кВт, чого цілком вистачить на безперебійне живлення дому. Потрібно закупити якомога більше бензину, щоб вистачило на довгий час.

Генератори, що постачають електрику по всьому будинку, зазвичай напряму підключаються у щиток через спеціальні перемикачі мережі. Так усі розетки будуть максимально заживлені. Плюс установки оснащені стартерами та не потребують заведення за допомогою шнурка запуску. Іноді прилад автоматично вмикається у випадку відсутності світла, і вимикається, як тільки центральне постачання відновлюється.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як користуватися генератором без шкоди для здоров'я. Також ми повідомляли, як ввозити генератори в Україну без мита.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.