Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергетика та житло є пріоритетами — Шмигаль назвав суму, необхідну для відновлення України

Вже зовсім скоро тисячі людей зможуть повернутися до власних домівок, які вони втратили через військову агресію Росії

Фото: урядовий портал, pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна залучатиме кошти з кількох джерел

Фото: урядовий портал, pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна потребує серйозного відновлення через військову агресію Російської Федерації. Для повної відбудови нашій країні треба 600-750 мільярдів доларів. Пріоритетом є енергетика.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пише Урядовий портал.

Він зазначив, що ще у червні 2022-го року необхідна Україні сума, за оцінками Світового банку та Єврокомісії, становила 350 мільярдів доларів.

"Відновлення слід розпочинати вже зараз. Адже від цього залежить життя та здоров'я мільйонів людей", – говорить прем'єр.

Що відновлюватимуть першим

Наразі в Україні вже визначили 5 пріоритетних категорій для відновлення, а саме:

  • енергетика, адже за словами прем'єра, Україна прагне не просто відновити енергетичну мережу, а децентралізувати, адже це в майбутньому зробить її менш вразливою;
  • житло — станом на кінець 2022 року було пошкоджено чи зруйновано 150 тисяч будинків;
  • гуманітарне розмінування — понад 30% України забруднено російськими снарядами, а для очищення територій потрібно не менше 5 років;
  • критична та соціальна інфраструктура, адже треба відновити дороги, мости, комунальні об'єкти, мережі постачання води, тепла та газу, школи та лікарні;
  • допомога приватному сектору.

Хто фінансуватиме відновлення

Як розповів Денис Шмигаль, для фінансування відновлення України залучатимуться кошти з кількох джерел, а саме:

  • конфісковані російські активи;
  • державний бюджет;
  • допомога міжнародних партнерів;
  • кошти донорів на платформі United24.

З яких міст почнеться відбудова в Україні

Раніше ми вже писали, що 18 житлових будинків в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, селах Бузова та Мила Київської області відновлять у рамках платформи UNITED24. Вони будуть першими, з кого почнуть відбудову в Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії.

На платформі UNITED24 була зібрана більша частина суми, необхідна для відновлення. Кілька тижнів тому Уряд спрямував перші 465 мільйонів гривень, аби розпочати відбудову вже зараз.

"Відновимо та відбудуємо все, що ворог пошкодив і зруйнував. Уже зараз розуміємо, де взяти 110 мільярдів гривень на відбудову в цьому році. 2023-й стане роком нашої перемоги та роком початку нашого великого відновлення", – йдеться у повідомленні.

Завдяки цьому вже зовсім скоро понад 4 тисячі людей зможуть повернутися до власних домівок, які вони втратили через військову агресію Російської Федерації.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Переселенці, які залишилися без квартири чи будинку, можуть стати в чергу на отримання тимчасового житла за місцем фактичного проживання.

Потреба в житлових приміщеннях визначається в розмірі не менше ніж 6 квадратних метрів на одну особу. Якщо ви вимушено переїхали до інших регіонів, то маєте подати заяву для взяття на облік осіб, що потребують житла для тимчасового проживання.

Раніше ми розповідали, жителі яких населених пунктів не отримають допомогу для ВПО. Також ми писали, як ВПО підтвердити інвалідність під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.