Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відбудова зруйнованого житла: в Україні з'явиться платформа для допомоги – що відомо

В уряді повідомили про запуск спеціального механізму, за допомогою якого вдасться зібрати значно більше інформації про пошкодження

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні створюють платформу для допомоги постраждалим від війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні запустять спеціальну платформу з інформацією для людей, чиї будинки були пошкоджені або зруйновані під час війни.

Про це повідомили у Мінінфраструктури.

Так, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ – UNHCR) підписали Меморандум про співробітництво.

Він передбачає запуск платформи "Україна – наш Дім" (Ukraine is Home). Її мета – полегшення доступу до рішень з відбудови зруйнованого унаслідок війни житла.

Така платформа дозволить міжнародним партнерам, бізнесу, гуманітарним організаціям, донорам та МФО інтегрувати інформацію про пошкодження, потрібну та надану допомогу для відновлення та забезпечення житлом.

У міністерстві також перерахували ключові ініціативи, які є у фокусі проєкту Ukraine is Home:

  • прозора та справедлива компенсація за пошкоджене та зруйноване житло, механізм якої визначає законопроєкт 7198;
  • на основі механізму "єПідтримка" планують забезпечити пряму допомогу громадянам для відновлення житла;
  • будівельні хаби, децентралізовані склади, які будуть містити наперед закуплені будівельні матеріали для забезпечення нагальної потреби для проведення термінових ремонтів.

Станом на осінь 2022 року, понад 2,4 мільйона українців мають пошкоджене чи зруйноване житло. Кількість зруйнованих чи пошкоджених об’єктів сягає понад 170 тисяч.

В уряді очікують, що платформа "Україна – наш Дім" частково забезпечить розв'язання проблеми зі зруйнованим житлом. Вона буде базуватися на таких основних принципах відбудови:

  • сприяння реконструкції екологічно сталими та енергоефективними способами;
  • забезпечення громад засобами цивільного захисту;
  • розширення доступу до житла та послуг для осіб з особливою вразливістю, обмеженнями мобільності та для постраждалих під час війни, у тому числі ветеранів.

Українці отримуватимуть житло за сертифікатами

Уряд розглядає можливість впровадження житлових сертифікатів. Вони передбачені законопроєктом №7198, що перебуває на розгляді Верховної Ради. Такі сертифікати відображатимуть оцінену вартість зруйнованого майна та можуть бути використані для купівлі нової квартири чи приватного будинку.

Відразу після прийняття законопроєкту Міністерство інфраструктури розпочне роботу над розробкою підзаконних актів, які деталізують механізм отримання постраждалими компенсації за зруйноване та пошкоджене майно.

Раніше ми пояснювали, як правильно зафіксувати руйнування житла, щоб отримати компенсацію. Також ми писали про те, що компенсацію за зруйноване житло отримають не всі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.