Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цивільний шлюб: яку силу мають такі відносини та коли їх потрібно підтвердити

Адвокат пояснив, як цивільне подружжя можуть підтвердити юридичний факт проживання однією сім'єю та навіщо це потрібно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Цивільний шлюб в Україні має майже таку ж силу, що й зареєстрований

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз в Україні багато людей проживають у цивільному шлюбі, оскільки не хочуть офіційно реєструвати відносини з певних переконань. Проте, аби мати певні права особам потрібно юридично підтвердити факт сумісного проживання.

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Що вважається цивільним шлюбом?


Наразі цивільним шлюбом можна назвати відносини між чоловіком та жінкою, які:

  • проживають на одній території;
  • ведуть спільне господарство;
  • не реєструють свої відносини в органах державної влади.

Через скільки часу можна підтвердити цивільний шлюб?


За словами адвоката, наразі в Україні не встановлені терміни підтвердження цивільного шлюбу. Встановити юридичний факт сумісного проживання можна якщо між подружжям виникає спір.

Наприклад, якщо в майбутньому чоловіку та жінці потрібно буде поділити сумісно нажите майно, то встановлення факту проживання однією сім'єю є необхідною мірою.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Проте, якщо особи просто проживають разом, не претендують на майно одне одного та з якихось переконань не хочуть офіційно реєструвати відносини, то їм не обов'язково отримувати юридичне підтвердження сумісного проживання.

Чи можна прирівняти "фактичний шлюб" до зареєстрованого?


Згідно із Сімейним кодексом України, цивільний шлюб має майже таку ж силу, що й зареєстрований. У разі народженні дитини чоловік матиме право на батьківство в обох випадках, аліменти потрібно буде сплачувати як у зареєстрованому, так й у цивільному шлюбі.

Подружжя також може поділити майно у разі розставання, але для цього чоловіку та жінці потрібно звернутися до суду та встановити юридичний факт сумісного проживання, адже без цього подружжя матиме право лише на те майно, що знаходиться у власності кожного, – каже адвокат.

Що може отримати цивільне подружжя після розставання?


Якщо у період відносин, хтось із подружжя придбав квартиру або автомобіль, то після розставання це майно залишиться лише одному з пари, а інший не матиме права претендувати на нього. Таке можливо, якщо подружжя не підтвердить в суді факт проживання однією сім'єю.

Ростислав Кравець пояснив, що у разі, якщо подружжя заздалегідь попіклувалося про забезпечення свого майбутнього, то все майно, що було придбано з дати встановлення юридичного факту сумісного проживання, ділитиметься навпіл.

Раніше ми розповідали, які права мають чоловік та жінка під час сумісного проживання. Також ми писали, як отримати спадщину без заповіту у цивільному шлюбі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.