Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Важливі кроки до фінансової безпеки – як укласти шлюбний договір в Україні

За словами експерта, кожен договір індивідуальний, а тому варто звернутися до фахівців у цій галузі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Є певні критерії, які варто зазначити в договорі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Здебільшого шлюб викликає позитивні емоції у людей. Однак іноді варто убезпечити себе та своє майбутнє, якщо раптом щось піде не за планом. Саме для цього й існує шлюбний договір.

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Основна мета, з якою складається шлюбний договір – визначення майнових прав між подружжям. Він вказує на те, що саме та кому належить у разі придбання майна чи набуття якихось прав під час перебування у зареєстрованому шлюбі.

"Часто таке буває, що пара протягом довгого часу проживали разом, а офіційний шлюб вирішили зареєструвати значно пізніше. Для того, аби не виникало оцих всіх питань надалі щодо права власності на майно чи правокористування, потрібно розв'язати ці питання саме в цьому договорі", – говорить експерт.

Що варто зазначити в договорі:

  • майнові права;
  • обовʼязки, які покладаються на подружжя;
  • певні обставини при розлученні (за чиєю ініціативою воно відбувається і за яких підстав);
  • чи можуть бути виплачені відповідні компенсації.

"Але кожен договір індивідуальний і залежить від того, що ви хочете захистити", – додає адвокат.

Якщо ж ви все-таки вирішили укладати шлюбний договір, то варто одразу звернутися до фахівців у цій галузі. Так ви зможете обговорити всі нюанси та вирішити те, чого хочете досягти зі своїм партнером.

Після цього варто звернутися до нотаріуса, аби він засвідчив шлюбний договір.

Мінуси шлюбного договору

Звичайно, що й мінусів у даної послуги теж вистачає. Про них розповіла бізнес-партнерка практики сімейного права Juscutum, адвокатка Таїсія Білоцька.

Не є міфом думка, що наявність юридично закріплених прав на майно здатна викликати ризик порушення взаєморозуміння між коханими людьми. З часом хтось з партнерів може змінити погляди на ситуацію, тож проблеми в стосунках – реальна перспектива.

Варто зазначити, що в умовах договору може йтися про заборону будь-яких змін у тексті. Тобто жодна сторона не втрутиться і не оновить пункти документа навіть за нагальної потреби.

Також варто розуміти, що не всі можуть собі дозволити послуги юриста та нотаріуса. А це означає, що укладання угоди перетворюється на досить дороге задоволення.

Як подати заяву на шлюб онлайн

Ми вже писали, що більше необов’язково парі йти до РАЦСу, заповнювати паперові заяви та проходити перевірку в держреєстратора, витративши цілий день на розмови з представниками установи та обговорення деталей церемонії.

Українці можуть за 15 хвилин зробити все необхідне на порталі "Дія", обравши місце, час, формат та зал.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яких помилок ви можете припуститися при розірванні шлюбу. Також ми повідомляли, як розлучитися в Україні дистанційно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.