Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Розірвання шлюбу онлайн: як розлучитися в Україні дистанційно

Якщо українці не хочуть контактувати з судом чи приходити до органів РАЦС, вони можуть розлучитися дистанційно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи можна в Україні розлучитися дистанційно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців шукають способи швидко здійснити шлюборозлучний процес, не витрачаючи час на відвідування РАЦСу (місця державної реєстрації актів цивільного стану), тим паче — зали судових засідань. Тому все частіше обирають варіант розлучення онлайн, тобто віддалено, передавши повноваження співробітникам спеціальних компаній.

Сайт Pro Гроші розповідає, яким чином в Україні можна розірвати шлюб дистанційно без необхідності здійснювати всі кроки особисто.

Варіанти розірвання шлюбу залежно від індивідуальної ситуації

Розлучитися можна двома шляхами: звернувшись до РАЦСу, якщо немає дітей та обидві сторони дійшли обопільної згоди, чи через суд, якщо необхідно розв'язати питання поділу майна та опіки над дітьми. Порядок для конкретних випадків прописаний в українському законодавстві, а саме – Сімейному кодексі, положення якого регулюють права та обов'язки подружжя, і Правилах реєстрації актів цивільного стану, де зазначені всі нюанси розлучення та його оформлення.

Зокрема в Україні громадяни мають право уникнути попереднього візиту до РАЦСу для подання спільної заяви. Замість цього можна скористатися офіційним державним порталом dracs.minjust.gov.ua, де запит подається всього в кілька кліків. Але через один місяць, якщо заявники не передумають, відвідати установу все-таки доведеться хоча б для того, щоб забрати документи про розлучення. Але такий спосіб значно спрощує оформлення.

Якщо доводиться звертатися до суду, немає можливості зробити це віддалено, але можна скористатися послугами фірми, яка бере на себе будь-які зобов'язання чоловіка та дружини перед органом правосуддя. Тобто на плечі виконавців лягає підготовка пакета документів, оплата судового збору, відстеження процесу реєстрації справи та призначення дати засідання, відправлення поштою результатів та інше. Тобто всі процеси автоматизовані й побудовані так, щоб клієнти не витрачали свій час, спілкуючись з представниками суду і вникаючи в юридичні питання.

Як працює розірвання шлюбу онлайн в Україні

Такі послуги надають багато компаній, всі вони працюють за схожим алгоритмом. Спочатку клієнт повинен заповнити форму на сайті, вказуючи особисту інформацію та відповідаючи на питання щодо шлюбу. На основі цих даних співробітники складають документи, потрібні в суді. Далі клієнт отримує весь пакет паперів, щоб перевірити правильність складання, поставити дати та підписи.

Кваліфіковані юристи протягом всього судового процесу будуть стежити, як проходить розгляд справи. При необхідності – оформлять безплатно додаткові документи, як от заяви про примирення, зміну адреси, внесення правок до позову тощо. Такий механізм роботи дозволяє викинути з голови питання щодо стану процесу, адже про будь-які зміни вас проінформують виконавці.

Значним плюсом є можливість повернення власних грошей, якщо результат розлучення виявиться невтішним. Щодо вартості послуг, то середня ціна на онлайн розлучення в Україні – приблизно 1 000 гривень. Потрібно лише додатково сплатити судовий збір. Іноді вартість дорожча, якщо випадок передбачає складнощі, наприклад, є необхідність призначення аліментів і розділу майна, чи потрібно визначити місце проживання дитини та інше.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як ділиться майно під час розлучення. Також ми повідомляли про розлучення під час війни та розповідали, як подати заяву та скільки це буде коштувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.