Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобільний роумінг з ЄС: що дасть українцям приєднання до спільної зони

Українці зможуть не платити додаткові кошти за дзвінки у Європі, їхні права захищатимуть правила ЄС

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть менше платити за дзвінки у роумінгу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Рада Європейського Союзу підтримала рішення про включення спільного роумінгу до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це дозволить економити кошти при користуванні мобільним телефоном.

Деталі повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram.

Над приєднанням до зони Roam like at home наразі працюють команди фахівців Мінцифри, НКЕК, мобільних операторів і телекомунікаційного регулятора, аби пришвидшити процедуру. Втім остаточне рішення має ухвалити Комітет асоціації Україна – ЄС у торговельному складі. Вже опісля українці матимуть змогу не платити додаткові збори за дзвінки, перебуваючи у Європі. Так само європейцям не доведеться переплачувати за мобільний зв'язок в Україні.

"Ціни на дзвінки близьким у Європі для українців знизяться. Оператори не списуватимуть по 30 гривень за хвилину розмови. Не треба буде й змінювати SIM-картки під час поїздок Європою. Крім цього, права споживачів будуть захищені за правилами ЄС", – зауважив Михайло Федоров.

Нагадаємо, щоб поглибити зону вільної торгівлі між ЄС і Україною та надалі повністю інтегрувати державу до Єдиного ринку ЄС, необхідно виконати План пріоритетних дій. Серед його ключових заходів – приєднання до зони безплатного роумінгу. Як уточнив Тьєррі Бретон, комісар ЄС із питань внутрішнього ринку, вперше в історії у спільний роумінг можуть включити країну, яка не входить до Європейської економічної зони.

Тарифи операторів в роумінгу

Деякі мобільні оператори на добровільній основі після повномасштабного вторгнення зробили безплатним користування тарифами в роумінгу. Втім акція була тимчасовою, тож тепер Київстар, Vodafone та lifecell повернули абонплату для українців за кордоном.

Vodafone пропонує бюджетний тариф SuperNet Start за 175 гривень на 4 тижні, в якому за додаткову плату – 50 грн – можна отримати 10 ГБ інтернету та 100 хвилин на розмови в країнах ЄС. У дорожчих тарифах оператора послуги надаються без доплати.

Абонентам Київстару потрібно перейти на тарифи більшої вартості, аби мати змогу телефонувати в європейські держави. Наприклад, ціна стартового пакета "Ваш вибір" становить 175 гривень на місяць, за що клієнти отримують 2,5 ГБ безплатного мобільного інтернету та 100 хвилин на дзвінки

У lifecell протягом 2023 року діє акція "Гігабайти без кордонів", тобто надані ліміти можна без проблем використовувати в роумінгу. Також доступний пакет "Смарт Лайф" за 120 гривень на 4 тижні, який дозволяє дзвінки на номери іноземних операторів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що дзвінки за кордон стали доступнішими та розповідав, яку нову послугу запровадив Київстар. Також ми повідомляли, що Vodafone скасував безплатний роумінг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.