Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Конфіденційність під загрозою: як дізнатися, що ваш телефон прослуховують

Перевірити неправомірні дії можна за допомогою додаткових інструментів або спеціальних кодів

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Як визначити, чи прослуховують ваші розмови

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні прослуховування мобільних розмов вважається незаконним і підлягає кримінальній відповідальності — до 10 років позбавлення волі. Втім стати жертвою "прослушки" цілком реально. Але можна захиститися від неправомірних дій та дізнатися, чи дійсно хтось порушив таємницю особистого спілкування.

Сайт Pro Гроші розповідає, як перевірити телефон на прослухування.

Якими способами можна реалізувати "прослушку"

Стандартно використовують три методи, а саме – переадресацію дзвінків, встановлення спеціального ПО та застосування особливої техніки. В першому випадку дзвінки та повідомлення SMS без відома власника мобільного телефону передаються на сторонні пристрої, де їх можна почути та прочитати.

Натрапити на зловмисників реально в результаті встановлення шкідливого програмного забезпечення, тобто додатків. Вони автоматично отримують доступ до мікрофона та вмикають його під час розмови. Тому не рекомендується скачувати додатки, які не викликають довіри.

Третій метод передбачає наявність професійної техніки, яка по кишені далеко не всім аматорам. Обладнання коштує недешево, оскільки має спеціальні модифікації, що часто продаються напівлегально. Зате прослуховування можливе на великих відстанях і в реальному часі.

Як перевірити, чи вас прослуховують

Оскільки найбільш доступним і бюджетним методом є переадресація, її використовують найчастіше. Виявити втручання можна за допомогою спеціального коду *#21#. Натиснувши клавішу виклику, ви отримаєте повну інформацію про переадресацію даних, зокрема дзвінків і повідомлень.

Втім спосіб дієвий не завжди. Для кращого реагування на прослуховування існують програми для смартфонів, як от:

  • EAGLE Security FREE – інформує про ПО, яке приховано вмикає камеру чи мікрофон;
  • Darshak – знаходить додатки, що без відома користувача надсилають повідомлення текстового формату;
  • Android IMSI-Catcher Detector – визначає фальшиві базові станції (мобільні антени);
  • CatcherCatcher – також забезпечує захист від підставних станцій.

Також для розв'язання проблеми можна звернутися до оператора зв’язку, який спеціальним обладнанням перевірить та спростує або підтвердить ваші побоювання. Таку ж послугу надають спеціалісти компаній з технічного захисту інформації. Їх легко знайти за запитом в мережі Інтернет, втім допомога не буде безплатною.

Останнім варіантом є звернення до правоохоронних органів. Але не варто повідомляти поліцію про можливе прослуховування та писати заяву, якщо не маєте доказів шпигунської діяльності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як знову перетворити старий смартфон на корисний гаджет. Також ми повідомляли, що компанія Apple розробила фірмові кольори для iPhone 15 та розповідали, як виглядатиме смартфон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.