Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безкоштовний роумінг із ЄС вже не тільки мрія? Коли запрацює послуга

З'ясувалось, коли має завершитися погодження українського законодавства з європейським щодо роумінгу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Законодавство для роумінгу мають погодити до квітня 2024 року

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Наша країна відкрила шлях для офіційного старту безплатного мобільного роумінгу із Європейським союзом

Про це розповів у середу, 26 квітня, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

За його словами, українське законодавство у сфері роумінгу має бути погоджено з європейським до 24 квітня 2024 року.

"Відкрили шлях для офіційного старту роумінгу... Працюємо далі спільно з українськими операторами та НКЕК", – зазначив Федоров.

Раніше міністр розповідав, що після завершення всіх процедур ціни на дзвінки до Європи для українців знизяться. Крім того, українські SIM-картки не потрібно буде змінювати під час поїздок до ЄС.

Що зміниться після запровадження безплатного роумінгу

Поки що для українців у ЄС діють тимчасові пільги. Після впровадження безплатного роумінгу на постійній основі Roam like at home дозволить користуватися мобільним телефоном у будь-якій із 27 країн ЄС, а також Ісландії, Ліхтенштейні та Норвегії без додаткових платежів.

Над приєднанням до зони Roam like at home наразі працюють команди фахівців Мінцифри, НКЕК, мобільних операторів і телекомунікаційного регулятора, аби пришвидшити процедуру. Втім остаточне рішення має ухвалити Комітет асоціації Україна – ЄС у торговельному складі. Вже опісля українці матимуть змогу не платити додаткові збори за дзвінки, перебуваючи у Європі. Так само європейцям не доведеться переплачувати за мобільний зв'язок в Україні.

"Ціни на дзвінки близьким у Європі для українців знизяться. Оператори не списуватимуть по 30 гривень за хвилину розмови. Не треба буде й змінювати SIM-картки під час поїздок Європою. Крім цього, права споживачів будуть захищені за правилами ЄС", – зауважив Михайло Федоров.

Тарифи операторів в роумінгу

Деякі мобільні оператори на добровільній основі після повномасштабного вторгнення зробили безплатним користування тарифами в роумінгу. Втім акція була тимчасовою, тож тепер Київстар, Vodafone та lifecell повернули абонплату для українців за кордоном.

Vodafone пропонує бюджетний тариф SuperNet Start за 175 гривень на 4 тижні, в якому за додаткову плату – 50 грн – можна отримати 10 ГБ інтернету та 100 хвилин на розмови в країнах ЄС. У дорожчих тарифах оператора послуги надаються без доплати.

Абонентам Київстару потрібно перейти на тарифи більшої вартості, аби мати змогу телефонувати в європейські держави. Наприклад, ціна стартового пакета "Ваш вибір" становить 175 гривень на місяць, за що клієнти отримують 2,5 ГБ безплатного мобільного інтернету та 100 хвилин на дзвінки

У lifecell протягом 2023 року діє акція "Гігабайти без кордонів", тобто надані ліміти можна без проблем використовувати в роумінгу. Також доступний пакет "Смарт Лайф" за 120 гривень на 4 тижні, який дозволяє дзвінки на номери іноземних операторів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що дзвінки за кордон стали доступнішими та розповідав, яку нову послугу запровадив Київстар. Також ми повідомляли, що Vodafone скасував безплатний роумінг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.