Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дістанеться не усім? Яку заборону щодо ринку землі хочуть продовжити в Україні через війну

Розповідаємо, яку заборону щодо поводження із землею хочуть продовжити депутати

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Заборону на продаж землі в Україні можуть продовжити до 2029 року

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні збираються продовжити до 2029 року дію закону, який забороняє продавати землю деяким категоріям покупців.

Відповідний законопроєкт №8295 зареєстрований у Верховній Раді.

Йдеться про заборону купувати земельні ділянки призначеної для сільськогосподарської діяльності юридичним особам. Автори законопроєкту вважають, що ці обмеження є необхідними у післявоєнний період. Адже скуповувати землю можуть не тільки українські підприємства, але й іноземні, які зареєструють свої компанії-посередники.

Ще скасування заборони на продаж землі юридичним особам, ймовірно, призведе до ситуації, коли в аграрному секторі з'являться монополісти і сформується середовище без конкуренції, що негативно позначиться на економіці держави і на статках українців.

"Зняття обмежень щодо загальної площі земельних ділянок, що можуть перебувати у власності громадянина України, призведе до концентрації значних площ землі в руках великих аграрних підприємств. Малі ж фермерські господарства, які зазнали значних втрат від бойових дій та спричиненої ними економічної кризи, не матимуть можливості придбавати такі земельні ділянки внаслідок відсутності достатніх коштів", – йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається також, що зараз до кінця не визначений і механізм ціноутворення на ринку землі. Тому зняття заборони може зменшити надходження до бюджету країни.

Скільки років Україна витратить на відновлення після війни

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю виданню The Globe and Mail розповів, що наразі Україна отримала 28 мільярдів доларів допомоги.

Але половина з цієї суми – позики, які стануть тягарем для економіки надалі. Це при тому, що з кожним місяцем війни зростає дефіцит бюджету.

Україна вже отримала фінансову підтримку від США, Канади, Великої Британії, ЄС, Німеччини, Світового банку та МВФ. Та лише половина цієї суми була у формі грантів. Інша частина – позики, які стануть тягарем для країни, де 60% бюджету направлено на війну.

У 2023 році прогнозується, що дефіцит бюджету України становитиме 38 мільярдів доларів. Це при тому, що рівень бідності виріс до 25%, у довоєнний період він становив 5%, а інфляція перевищує 25%.

"Ми втратили дещо більше, що неможливо порахувати грошима. Ми втратили частину нашого майбутнього, наші діти втратили роки своєї юності. На відновлення після цієї війни може піти більше ніж 5 років. Але що ми втратили, так це час. Ми втратили роки", – говорить Марченко.

Раніше ми розповідали, які товари у Києві можуть потрапити під заборону вже незабаром. Також ми писали, чому українцям у Польщі все частіше скасовують статус тимчасового захисту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.