Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Києві можуть заборонити продаж алкоголю: які напої стануть недоступні

Ініціатива депутатів націлена на боротьбу зі споживанням спиртних напоїв

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Києві хочуть заборонити продаж алкоголю

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Депутати Київської міської ради зареєстрували проєкт рішення щодо заборони продавати алкогольні напої у конкретний час доби. Також ініціатори націлилися на спиртне, яке реалізують на розлив.

Документ перебуває на розгляді комісії, з текстом можна ознайомитися на офіційному сайті Київ ради.

Автори проєкту рішення – депутати від фракції "Батьківщина" Віталій Нестор, Денис Москаль та Алла Шлапак. Ідея полягає у забороні продавати спиртні напої у столиці на період із 23:00 до 10:00. Передбачається, що так вдасться скоротити випадки дебоширства та злочинності у Києві. Йдеться про конкретні види алкоголю – пиво, слабоалкогольні напої та столові вина. Окрім цього, депутати пропонують поставити абсолютне табу на продаж розливного алкоголю.

Варто зазначити, що заклади громадського харчування не підпадають під реалізацію, тобто на них дія заборони не буде поширюватися. Зате торгові точки, які територіально розташовані поблизу навчальних закладів і дитячих спортивних шкіл, можуть зобов’язати взагалі відмовитися від продажу спиртного. Згідно з ініціативою, для реалізації алкогольних напоїв торгова точка повинна перебувати в радіусі 200 і більше метрів від шкіл/спорткомплексів. Як виняток – приміщення площею більше 40 кв.м.

Окремо автори ініціативи пропонують щороку втілювати заборону на торгівлю в конкретний день – 1 вересня, тобто на День знань. Пропозиція, на думку депутатів, здатна боротися з повальним споживанням алкоголю школярами. Лише заклади харчування, як от бари, кафе, ресторани та бістро, зможуть реалізовувати продукцію.

Наразі проєкт розглядає постійна комісія Київської міської ради з питань підприємництва, промисловості та міського благоустрою, а також комісія з питань регуляторної політики.

Ціни на алкоголь в Україні

Перед Новим роком передбачено зросли ціни на алкогольні напої, ще більше вони виростуть в останні дні 2022 року. В середньому вартість товарів збільшилася на 49%, серед фаворитів – бренди ТМ Captain Morgan та ТМ Hennessy.

"Особливим попитом під час оформлення замовлень для подарункових наборів користуються міцні елітні напої: віскі, ром, бренді та коньяк. Переважно купують марки популярних брендів, таких як: Bacardi, Captain Morgan, Jameson, Jack Daniel`s, Chivas Regal, Hennessy, Ararat та Shabo", — зазначили експерти.

Що стосується незмінного складника Нового року – шампанського, то за рік ціни збільшились на 22-91% залежно від марки. Найчастіше українці купують бренди ТМ Fiorelli, ТМ Latinium, ТМ Martini, ТМ Freixenet, ТМ Shabo та ТМ "Артемівське".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні заборонили популярний алкоголь. Також ми повідомляли, у скільки обійдеться Новий рік цієї зими кожному українцю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.