Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі військові можуть зберегти зарплату на старому місці роботи – що для цього потрібно

Розповідаємо, чи можливо призовнику зберегти зарплату на попередньому місці роботи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як призовнику зберегти зарплату на попередньому місці роботи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Роботодавець повинен зберегти за працівником, який долучився до лав ЗСУ чи тероборони, посаду й робоче місце на час проходження військової служби.

Про це йдеться у Законі України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин" від 01 липня 2022 року.

До 19 липня 2022 року також існувала норма, за якою мобілізованим працівникам роботодавець продовжував виплачувати середню зарплату. Попри те, що цю норму вже скасували, є винятки, коли деякі роботодавці зобов'язані виплачувати гроші мобілізованим працівникам.

Хто з мобілізованих має право отримувати середню зарплату з попереднього місця роботи

Як правило, мобілізованими працівниками вважаються не тільки ті громадяни, які потрапили одразу до лав ЗСУ, але й ті, хто з початку повномасштабного вторгнення служив у територіальній обороні. Але це різні суб'єкти, які мають різне законодавче регулювання, а тому і різні трудові права.

Так, згідно з Законом України "Про військовий обов’язок та військову службу", добровольчі формування територіальних громад відсутні у списку видів військової служби. Оскільки участь у теробороні вважається не військовою службою, а виконанням державних чи громадських обов’язків — військовослужбовці добровольчих формувань територіальних громад потрапляють під дію ч. 1 ст. 119 КЗпП, а отже їм продовжують виплачувати середній розмір зарплати після мобілізації.

Як працівнику підтвердити своє право на середню заробітну плату

Для цього вам знадобиться:

  • дійсний контракт добровольця територіальної оборони;
  • довідка (або витяг з наказу), видана на вимогу військовослужбовця – члена добровольчого формування командиром добровольчого формування, що містить інформацію про включення його до списку осіб, які залучені до виконання державного або громадського обов’язку.

Саме ці документи може запросити ваш роботодавець, щоби зберегти за вами право отримувати середню зарплату.

Якою була середня зарплата українців у 2022 році

За підрахунками Пенсійного фонду, у 2022 році середній розмір зарплат українців становив 13 тисяч 376 гривень. Це на 382 гривні більше, ніж роком раніше, коли середня заробітна плата становила 12 тисяч 994 гривні.

Цікаво, що вже у грудні 2022 року українцям почали платити більше: статистика ПФУ вказує, що у перший місяць зими зарплата громадян склала 15 тисяч 117 гривень. Але це все одно менше, ніж у грудні 2021-го — 15 тисяч 701 грн.

Що відбуватиметься із зарплатами надалі

На думку головного економіста Незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook Михайла Кухара, доходи українців у 2023 році зростатимуть, попри війну. У підсумку до кінця 2023-го середня заробітна плата буде вище 400 доларів (14 698 гривень).

Та основне зростання добробуту українців розпочнеться після завершення війни та реалізації плану відновлення.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як у 2023 році зміняться виплати військовим. Також ми писали, у яких випадках добровольців не мобілізують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.