Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: кого можуть забрати на службу в 60 років і старше

Завдяки змінам у порядку військового обліку планують пришвидшити темпи мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися на службі після 60 років

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український уряд змінив порядок військового обліку наприкінці грудня. Разом з новими правилами набув чинності пункт, який дозволяє призвати людину після 60 років, тобто коли мине граничний вік військовозобов'язаного.

Про це йдеться у Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу".

В Україні триває загальна мобілізація, якій підлягають особи від 18 до 60 років. Залежно від військової категорії максимальний вік служби у 2023 році можуть автоматично продовжити на 5 років, якщо військовий має унікальний досвід. Тож, відповідно до затверджених Кабміном оновлень, після досягнення шістдесятилітнього віку деякі українці залишаться на службі.

Йдеться про військових вищого офіцерського складу, які мають високу професійну підготовку і значний досвід практичної роботи на посаді. Зауважимо, що продовження терміну служби понад стандартного граничного віку не є обов'язковим, особи можуть залишитися у лавах Збройних сил за власним бажанням. Звісно, існують окремі вимоги, як-от визнання людини придатною за станом здоров'я.

Загалом у 2023 році максимальний службовий вік для кожної категорії наступний (з урахуванням додаткових п’яти років):

  • 45 років – рядові, молодші сержанти й старшини на контрактній службі, молодші офіцери;
  • 50 років – військові старшого офіцерського складу: майори (капітани 3 рангу), підполковники (капітани 2 рангу), військові старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом;
  • 55 років – військові вищого сержантського та старшинського складу, які служать за контрактом;
  • 60 років – генерали та аналогічні морські звання, вище військове керівництво. Також рядові, сержанти й старшини, молодші й старші офіцери, які служать під час дії воєнного стану;
  • 65 років – військові вищого офіцерського складу під час особливого та воєнного стану.

Зменшення облікового віку для українців

Поряд зі змінами у граничному віці, Кабінет Міністрів знизив обліковий вік для осіб, які підлягають військовій службі. Раніше стати на облік могли люди, які досягли 18-річного віку. Проте, відповідно до вказаного офіційного документу, стати на персонально-первинний і персональний військовий облік можуть громадяни України, яким виповнилося 16 років. При цьому їх прийматимуть у військкоматі лише в рік виповнення 17 років.

Передбачається, що такі істотні зміни дозволять пришвидшити хід загальної мобілізації і темпи призову. На військовозобов’язаних українців покладено вимогу самостійно з’являтися у ТЦК, навіть якщо повістка не надходила, одразу після початку чергової хвилі призову на строкову військову службу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи звільнять військового, який оформить опікунство над батьками. Також ми повідомляли, чи законно вручати повістки на вулиці з січня 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.