Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Потрібно знати кожному військовому: як діяти, щоб захиститися від бюрократії

Фахівець прокоментував найпоширеніші випадки бюрократії в його практиці та дав поради військовослужбовцям

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Юридичні поради для військовослужбовців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час служби військові не застраховані від проблем, пов’язаних з бюрократією. Наприклад, коли намагаються відмовитися від виконання наказу в письмовому вигляді чи оскаржити рішення військово-лікарської комісії. В подібних питаннях варто знати юридичні аспекти, щоб обрати правильний вектор поведінки та не втрапити у халепу.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Найпоширенішими причинами бюрократичної пастки, в яку може потрапити військовослужбовець, є непорозуміння, людський фактор та неналежне командування. Цього можна уникнути, якщо пам’ятати та виконувати деякі неписані правила. Зокрема, адвокат рекомендує завжди повідомляти у військову частину про перебування у госпіталі.

Бо часто військового помилково визначають дезертиром чи зниклим безвісти, позбавляють зарплати тощо, хоча людина просто лікується після поранення. Тож варто відправляти рапорт замовним листом або користуватися месенджерами, якщо немає змоги надіслати документ поштою. Так ви позбавитесь хвилювання, що одного дня можете опинитися в переліку неблагонадійних осіб.

Друга порада від адвоката – не підставляти себе письмовими поясненнями про причину відмови виконувати якийсь наказ. Адже всі матеріали згодом перевірятимуть, щоб визначити підстави для притягнення до відповідальності. Паперовий доказ, написаний вашою рукою, автоматично стає інструментом юридичного характеру, який можна використати проти вас.

Що стосується висновків військово-лікарської комісії, то оскарження їх в судовому порядку не принесе результату. Потрібно звертатися тільки до вищого рівня або Центральної ВЛК.

Якщо подаєте рапорт, адвокатський запит чи будь-яке інше звернення, то термін розгляду становить 30 днів, не більше. Втім не виключено, що рапорт довго триматимуть в стосах паперів, "забувши" про його існування. Тож у випадку подання заяви про законні підстави для звільнення, наприклад, не чекайте, поки командування розгляне запит. Телефонуйте на гарячу лінію Міністерства оборони України та повідомляйте про затримку.

Вручили повістку не за місцем реєстрації

Все частіше трапляється, що людина отримує повістку про необхідність з’явитися у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки не за місцем реєстрації, а в іншому місті/районі/області. Зазвичай документ зобов’язує просто актуалізувати дані та пройти медкомісію. Втім не за місцем прописки це зробити складніше.

Майор ЗСУ Олександр Мельничук розповів, що потрібно прийти до ТЦК в тому населеному пункті, де вам дали повістку, але повідомити представників, де конкретно стоїте на обліку. Тоді ТЦК між собою врегулюють питання і направлять до потрібного місця перевірки. Пам’ятайте, що без дозволу голови ТЦК призовники під час воєнного стану не мають права змінювати місце проживання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як довго українцям масово роздаватимуть повістки. Також ми повідомляли, про зміну яких персональних даних потрібно повідомляти роботодавця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.