Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Держава допомагає агросектору: в яких регіонах набільша підтримка фермерів

Розповідаємо, кого в агросекторі держава підтримує найбільше, та чому деякі регіони залишились без допомоги

Фото: Unsplash

Деякі регіони отримали більшу підтримку в агросекторі

Фото: Unsplash

Україна підтримує своїх громадян, які зайняті в різних сферах господарювання, особливо після початку війни. Не виключенням стали аграрії, на матеріальну підтримку яких держава виділила значні кошти. Допомогу отримали більш ніж 3 тисячі українських фермерів.

Таку інформацію опубліковали на Opendatabot.

У 2022 році державну фінансову підтримку найбільше отримали фермери з Львівської та Кіровоградської областей. Фермери, що розводять корів отримали 300 млн гривень, "на землю" – 1,3 млрд гривень, а загальна сума грошової підтримки склала – 1,6 млрд гривень. 2,76 тис. сільгоспвиробників, які вирощують рослини отримали фінансову допомогу і понад 270 аграріїв, що розводять корів.

За кількістю аграріїв, що займаються розведенням корів, найбільше допомогу отримали в таких регіонах:

  • Волинська — 29 аграріїв;
  • Рівненська — 29;
  • Закарпатська — 31;
  • Львівська — 50.

А серед тих, хто займається вирощуванням рослин лідирують такі області:

  • Вінницька — 252 аграріїв;
  • Полтавська — 274;
  • Кіровоградська — 319.

Однак регіони, які були окуповані або перебували у зоні бойових дій підтримку з боку держави на вирощування рослин та розведення корів не отримали. До таких регіонів ввійшли Херсонська, Харківська, Донецька, Луганська область та АР Крим.

Як влада підтримує агросектор

Через низьку вартість вирощеної продукції внаслідок логістичних проблем та водночас високу закредитованість агросектор переживає не найкращі часи.

"Враховуючи величезні ризики, вважаю за необхідне не збільшувати програми з кредитування, залишивши на існуючому рівні, а створити спецфонд "Зерно України", під який здійснити випуск ОВДП та за фіксованою ціною викупити в аграріїв близько 10 млн тонн урожаю", — розповів народний депутат, член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

Ця продукція буде зберігатись на приватних сертифікованих елеваторах, а також буде страхуватись на випадки військового ураження за програмою, яку реалізовує Міністерство економіки, з можливістю дострокового викупу даної продукції з урахуванням вартості зберігання.

Раніше ми розповіли, що сталося з ринком зернових та олійних вперше за 20 років, а також на якій сільськогосподарській культурі вдасться заробити у жовтні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.