Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аграрії отримають потужну підтримку — що вигадала влада

Розповідаємо про кризу в аграрному секторі, та які дії влади, на думку депутата України, можуть виправити ситуацію

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як влада планує виводити агросектор з кризи

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Агросектор України перебуває в складному становищі та потребує підтримки з боку держави. Така ситуація склалась через низьку вартість вирощеної продукції внаслідок логістичних проблем та водночас високу закредитованість агросектору.

Про це розповів народний депутат, член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук у Facebook.

"Враховуючи величезні ризики, вважаю за необхідне не збільшувати програми з кредитування, залишивши на існуючому рівні, а створити спецфонд "Зерно України", під який здійснити випуск ОВДП та за фіксованою ціною викупити в аграріїв близько 10 млн тонн урожаю", — написав Соломчук.

А далі, на думку депутата, викуплений урожай потрібно зберігати на приватних сертифікованих елеваторах та страхувати на випадки військового ураження за програмою, яку реалізовує Міністерство економіки, з можливістю дострокового викупу даної продукції з урахуванням вартості зберігання.

Також Соломчук вважає, що це найшвидше рішення, яке дозволить аграріям розв'язати нагальні питання:

  • погасити частину кредитних зобов'язань;
  • виплатити плату за оренду паїв мільйонам українців;
  • провести осінньо-польові роботи.

"Пропоную премʼєр-міністру України Денису Шмигалю, Міністерству аграрної політики та продовольства України в терміновому порядку провести відповідну нараду із залученням народних депутатів — членів Комітету аграрної та земельної політики Верховної Ради та прийняти необхідні рішення для порятунку агросектору", — переконаний народний депутат.

Дмитро Соломчук також висловив впевненість у підтримці пропозицій більшістю колег з аграрного комітету Верховної Ради України.

На якій культурі вдасться заробити аграріям в жовтні

Соя – одна з популярних культур як в Україні, так і на світовому ринку. Вона слугує корисним замінником м’яса і молочних продуктів, адже містить у собі білок та інші цінні компоненти. Зараз, за даними аналітичного порталу Tripoli land, за тону сої готові платити 13 287 гривень з ПДВ. До 10 жовтня ціна на неї була стабільною, після чого розпочалося поступове подорожчання культури. Таким чином вже 11 числа вартість сої зросла до 13 278 гривень, а 12 – до 13 287 грн.

Світовими лідерами з вирощування сої є: Сполучені Штати Америки, Аргентина та Бразилія. Україна також є експортером цієї культури, найчастіше в нас її купують країни Європейського Союзу, Північної Африки, Азії та СНД.

Раніше ми писали, що сталося з ринком зернових та олійних вперше за 20 років, а також чому Польща оголосила про заборону на ввезення українського збіжжя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.