Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аграрії потирають руки? На якій культурі вдасться заробити 12 жовтня

Пояснюємо, скільки зараз коштує соя та від чого взагалі залежать ціни на цю агрокультуру

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує соя та як змінювалися ціни на агроринку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Соя є доволі популярною не тільки в Україні, а й на світовому агроринку. Усе тому, що її використовують як сировину для багатьох харчових продуктів. А через те, що соя містить у собі білок та інші цінні компоненти, культура слугує корисним замінником м’яса і молочних продуктів.

Тому редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, скільки коштує соя в Україні станом на 12 жовтня.

Що відбувається з цінами на сою

Як свідчать дані аналітичного порталу Tripoli land, зараз середня вартість тонни сої тримається на позначці у 13 287 гривень з ПДВ.

Однак впродовж останніх семи днів ціни на сою не були стабільними.Наприклад, 6 жовтня тонна культури коштувала 13 280 гривень. Однак вже наступного дня соя різко подешевшала — до 13 230 гривень за тонну.

На такому рівні ціни трималися до 10 жовтня, після чого розпочалося поступове подорожчання культури. Наприклад, вже 11 числа вартість сої зросла до 13 278 гривень, а 12 — до 13 287 грн.

Чи експортує Україна сою за кордон

Найчастіше культуру, яку виростили в Україні, отримують країни Європейського Союзу, Північної Африки, Азії та СНД. До слова, світовими лідерами з вирощування сої є:

  • Сполучені Штати Америки;
  • Бразилія;
  • Аргентина.

Водночас Україна входить до топ-10 країн-експортерів.

Що впливає на вартість сої

Ціни на сою залежать від безлічі факторів. Серед основних:

  • співвідношення попиту і пропозиції. Коли аграрії збирають врожай, закупівельні ціни на сою починають знижуватися. Але взимку зерна сої дорожчають;
  • якість показників. На ціну впливають вологість, масова частка білка в перерахунку на суху речовину, масова частка жиру зерна;
  • вміст ГМО;
  • обсяги виробництва, наприклад, результати торішнього врожаю та прогнози на новий рік;
  • метеорологічні умови під час посіву, вегетації та збирання;
  • світові тенденцій. Закупівельні ціни на сою змінюються через політичні процеси, які відбуваються всередині країн-імпортерів та експортерів.

Як Україна планує експортувати зерно під час війни

Кабінет міністрів планує реалізувати логістичні проєкти, в рамках яких допомагатимуть з експортом української агропродукції Молдова та Румунія.

За словами міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, транзит через ці країни комерційно вигідний саме для них.

"Хоча для України цей логістичний шлях дорожчий і маржинальний, але в таких проєктах є сенс, оскільки Румунія і Молдова демонструють зацікавленість у співпраці", — сказав він.

Також українська влада хоче реалізувати й інші проєкти на Дунаї. Наприклад:

  • розбудувати пункти пропуску;
  • добудувати залізничну інфраструктуру в напрямку Молдови.

Що з експортом Чорним морем

Наразі усі три чорноморські порти України працюють, попри загрозу обстрілів суден з боку Росії. Станом на початок жовтня, експортним коридором скористалися десять кораблів, які були навантажені українською агропродукцією. При чому усі ризики покривають міжнародні страхові компанії.

Рух торгових суден цим коридором почався після того, як ЗСУ завдали масованих ударів по території тимчасово окупованого Криму, нейтралізувавши діяльність Чорноморського флоту РФ. Таким чином нашій країні вдалося відновити "зернову угоду", але вже без участі Росії.

Раніше ми розповідали, коли Польща погодиться скасувати зернове ембарго. Також ми писали, чому ціни на пшеницю сягнуть історичного мінімуму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.