Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дари сонячного літа: скільки коштує поласувати абрикосами та смородиною

Розбиралися, які ціни на перші дари літа встановили на ринку та якими буде попит на ягоди та фрукти

Фото: УНИАН. Коллаж: Pro Гроші

Ціни на смородину нижчі, ніж торік

Фото: УНИАН. Коллаж: Pro Гроші

Наприкінці червня українські садівники пропонують для продажу абрикоси невеликими партіями по 50-60 гривень за кілограм. Це в середньому на 33% дешевше, ніж на перші партії цих кісточкових роком раніше.

Про це пишуть аналітики проєкту EastFruit.

Що буде з цінами на абрикоси

За словами спеціалістів, врожай абрикосів у нашій країні буде найнижчим за останні п’ять років. Садівники скаржаться на втрату врожаю у цьому сегменті від 50% до 80%. Однак поки що на цінах це ніяк не позначилося, виробники кажуть, що попит на їхню продукцію доволі низький.

Водночас, оптові компанії та роздрібні мережі сьогодні працюють здебільшого з імпортною продукцією, яка зараз пропонується на внутрішньому ринку у великій кількості.

Місцеві абрикоси пропонуються в дуже маленькому обсязі, плоди, як правило, невеликого калібру і часто пошкоджені різними захворюваннями, що помітно скорочує термін їх реалізації. Тому багато роздрібних мереж цього сезону взагалі не розглядають українських фермерів як постачальників цих кісточкових, акцент робитиметься тільки на імпортну продукцію.

Ціни на смородину в Україні

На поточному тижні вже почався сезон продажів чорної та червоної смородини. Ціна на перші партії цих ягід в середньому на 23% нижча, ніж на початок сезону реалізації цих ягід торік, зазначають у EastFruit.

За підрахунками аналітиків, наразі українські садівники готові відвантажувати як червону, так і чорну смородину по 50-70 грн/кг.

Гравці ринку вважають, що середня ціна на смородину в поточному році може бути нижчою, ніж у минулому сезоні, що пов’язано зі збільшенням врожайності цієї культури через початок плодоношення нових насаджень.

За словами самих садівників, нижчий рівень цін на перші партії червоної та чорної смородини в поточному сезоні пояснюється високою пропозицією сезонних фруктів і ягід на українському ринку, а також досить стриманим попитом у цьому сегменті.

В Україні зростуть ціни на яйця та курятину

Як ми розповідали раніше, найближчим часом очікується подорожчання курятини та яєць. Причина – збільшення граничних цін на електрику для промислових споживачів та повернення податків на пальне до довоєнного рівня.

Зазначається, що вже в липні українська галузь птахівництва відчує наслідки підвищення вартості енергоресурсів через негативні зміни в структурі собівартості продукції, а з серпня виробники вимушені будуть підвищувати оптово-відпускні ціни на продукцію птахівництва для кінцевих споживачів для покриття власних виробничих витрат.

В асоціації "Союз птахівників України" розповіли, що в структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7% до 12%, а деяких видів продукції – до 30%. Однак виробництво продукції птахівництва складається з різних етапів, а тому на кожному відбудеться збільшення вартості складових і відповідно собівартість кінцевої продукції галузі буде зростати в "геометричній прогресії".

Підвищення вартості електричної енергії виробники будуть перекладати на кінцевих споживачів продукції, оскільки власні резерви стримування зростання відпускних цін вже вичерпані.

Раніше ми розповідали, які продукти в Україні подорожчали до кінця травня. Також ми пояснювали, як через війну змінилися ціни на продукти харчування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.