Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борщовий набір стане доступнішим? Якими будуть ціни на овочі та фрукти до кінця літа

Експерти очікують, що в найближчі три місяці суттєво знизяться ціни на популярні серед українців овочі та фрукти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість борщового набору стане доступнішою для українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні протягом найближчих трьох місяців знизяться ціни на овочі та фрукти. Також стане доступнішою для громадян й вартість всього борщового набору.

Про це повідомив економіст Олег Пендзин.

За його прогнозом, вартість борщового набору стане нижчою, адже нинішнє подорожчання є традиційним сезонним чинником.

"Ми вже з вами бачимо, що на борщовий набір, на овочі, фрукти, які вирощуються на нашій території, ціни вже почали падати. Ми реально очікуємо, що десь у середині червня ціни на увесь спектр овочів/фруктів будуть набагато нижчі, ніж ще місяць тому. Традиційно як починається літо ціни падають. Така ситуація триває, як правило, до середини/кінця вересня. Після цього, як зберуть урожай, почнеться сезон поступового зростання цін", – пояснив Пендзин.

Експерт підсумував, що у найближчі 3 місяці ціни на товари впадуть, а продуктова корзина українців не буде такою ж дорогою, як, наприклад, взимку.

В Україні зростуть ціни на яйця та курятину

Як ми розповідали раніше, найближчим часом очікується подорожчання курятини та яєць. Причина – збільшення граничних цін на електрику для промислових споживачів та повернення податків на пальне до довоєнного рівня.

Зазначається, що вже в липні українська галузь птахівництва відчує наслідки підвищення вартості енергоресурсів через негативні зміни в структурі собівартості продукції, а з серпня виробники вимушені будуть підвищувати оптово-відпускні ціни на продукцію птахівництва для кінцевих споживачів для покриття власних виробничих витрат.

В асоціації "Союз птахівників України" розповіли, що в структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7% до 12%, а деяких видів продукції – до 30%. Однак виробництво продукції птахівництва складається з різних етапів, а тому на кожному відбудеться збільшення вартості складових і відповідно собівартість кінцевої продукції галузі буде зростати в "геометричній прогресії".

Підвищення вартості електричної енергії виробники будуть перекладати на кінцевих споживачів продукції, оскільки власні резерви стримування зростання відпускних цін вже вичерпані.

Що зміниться з 1 липня

Також відомо, що з 1 липня планується повернення податків на пальне до довоєнного рівня. Для галузі птахівництва основним негативним наслідком стане здорожчання зернових, олійних культур та продуктів їх переробки, які складають основу комбікорму та найбільшу частку в собівартості продукції птахівництва. Також буде зростати вартість інших складових, які формують собівартість виробництва м’яса птиці і яєць.

В асоціації вважають, що ситуація з очікуваним зростанням вартості енергоносіїв може не тільки нівелювати здобутки, а й повернути галузь до стагнації та скорочення поголів’я птиці, що утримується у сільськогосподарських підприємствах.

Раніше ми розповідали, які продукти в Україні подорожчали до кінця травня. Також ми пояснювали, як через війну змінилися ціни на продукти харчування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.