Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заповіт все вирішить – топ активів, які ви можете передати спадкоємцям

Будь-що, що має вартість, є активом, але не варто забувати, що у спадок можуть перейти й борги

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Спадщина не може передаватися частково

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Заповіт – це саме той документ, який вирішує дуже багато потенційних суперечок родичів через майно. Однак є певний топ активів, які ви можете передати своїм близьким.

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Спадщина від померлої людини не може передаватися частково. Вона передається або вся, разом із боргами та активами, або не передається повністю.

Якщо ми говоримо, що особа хоче скласти заповіт завчасно, то вона може розділити своє майно між спадкоємцями чи сторонніми особами. Ступінь родинних зв'язків у заповіті не має ніякого значення, – говорить експерт.

Якщо заповіту немає, то вся спадщина переходить прямому спадкоємцю. Однак є топ активів, які ви можете передати.

У першу чергу це нерухомість:

  • будинки;
  • квартири;
  • земельні ділянки.

У другу чергу можна передати:

  • предмети мистецтва;
  • коштовні ювелірні вироби;
  • автомобілі;
  • інтелектуальну власність (права на якийсь винахід чи торговельну марку).

Будь-що, що має вартість, буде активом. Але не варто забувати, що разом з активами ви можете передати й свої борги, – додав експерт.

Які виникають підводні камені із заповітом

Раніше ми вже пояснювали, що про складання заповіту треба подбати завчасно. Розподілу підлягає майно, яке або ж є на момент складання заповіту, або ж належатиме спадкодавцю на момент смерті.

Через це, якщо ви продали ще за життя майно, яке вказали у заповіті, а на отримані гроші придбали інше майно, або ж поклали ці кошти на депозит, то спадкоємець вже нічого не отримає. Тому краще подбати про такі моменти якомога раніше.

Також важливо, щоб цей заповіт був засвідчений нотаріусом, або ж іншою особою, яка має на це право. Однак тут зверніть увагу, що після 24 лютого вказане право також мають керівники лікувальних закладів та військових частин.

Що буде, якщо не скласти заповіт?

Якщо заповіту немає, то спадщина буде ділитись за законом, згідно з чергою. І логічно, що спочатку ваше майно отримає прямий спадкоємець, а лише після нього вже всі інші.

Також важливо, що спадок може не отримати людина, яка була у цивільному шлюбі з вами, або доглядала за вами. Якщо заповіту немає, то ця людина буде в останній черзі спадкування та фактично буде безправна.

Детальніше про тему заповіту та спадщини ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.