Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цінові гойдалки на ринку зерна: скільки коштує ячмінь 10 жовтня

Розповідаємо, як змінюються ціни на ячмінь в Україні та скільки коштує тонна цих зернових станом на 10 жовтня

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує ячмінь 10 жовтня

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пшеницю в Україні постійно зазнають змін, адже вони формуються залежно від тенденцій зернового експорту, якості зерна, попиту та пропозиції, конкуренції, запасів пшениці у сховищах та багато іншого. До того ж в Україні триває повномасштабна війна, а ворог продовжує завдати ударів по маршрутах, якими наші аграрії експортують зернові за кордон.

Тож редакція сайту Pro Гроші пропонує дізнатися, скільки зараз коштує тонна ячменю.

Ціни на ячмінь

Станом на вівторок, 10 жовтня, як свідчать дані аналітичного порталу Tripoli.land, середня вартість ячменю становить 2 420 гривень за тонну з НДС.

Як змінювалися ціни на ячмінь в Україні з 3 жовтня 2023 року
Як змінювалися ціни на ячмінь в Україні з 3 жовтня 2023 року
Фото: Tripoli.land

Варто зауважити, що впродовж останніх декількох днів ячмінь на українському агроринку дешевшав. Так, ще 3 жовтня середня ціна на цю рослину становила 2 604 гривні за тонну. Однак відтоді вартість невпинно зменшуються. Наприклад:

  • 4 жовтня ячмінь коштував вже 2 599 гривень за тонну;
  • 6,7,8 та 9 жовтня — 2 312 гривень за тонну.

І лише 10 числа ціна на ячмінь зросла до 2 420 гривень за тонну.

Як змінювалися ціни на інші зернові

За інформацією Української універсальної біржі, серед основних зернових культур подорожчала лише пшениця 2 класу. Вона станом на 9 жовтня додала у ціні 0,062% і коштує 5 962 гривні за тонну.

Ситуація з цінами на інші зернові культури наступна:

  • Кукурудза — 5 097 гривень за тонну;
  • Пшениця 3 клас — 5 260 гривень за тонну;
  • Пшениця фуражна — 4 692 гривні за тонну;
  • Соняшник — 11 090 гривень за тонну.

Зерновий конфлікт між Україною та країнами Євросоюзу

15 вересня 2023 року Єврокомісія вирішила відмовитися від заборони на імпорт українського зерна. Але це не сподобалось Словаччині, Польщі та Угорщині, тому ці країни, всупереч позиції Брюсселя, самостійно продовжили ембарго на українську агропродукцію.

Український уряд теж вирішив не мовчати та подав скаргу на ці країни до Світової організації торгівлі. Після цього польська сторона заявила, що розгляне можливість заборонити постачати й інші продукти з нашої країни.

Що буде з експортом зерна цього року

Врожай зерна цього року збільшиться на 10%, якщо порівнювати з тогорічними показниками. У Міністерстві агрополітики кажуть, що Україні вистачить приблизно 25% від загального об'єму, тож решту можна експортувати.

При цьому прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна потребує широких транзитних шляхів, щоби експортувати продовольство.

"Хороший урожай означає, що Україна збереже стратегічне значення гаранта глобальної продовольчої безпеки", — пояснив він.

Хто може допомоги з експортом українського зерна

Кабмін наразі працює над логістичними проєктами у напрямку Молдови та Румунії. Як пояснив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, транзит через ці країни комерційно вигідний саме для Молдови та Румунії.

"Хоча для України цей логістичний шлях дорожчий і маржинальний, але в таких проєктах є сенс, оскільки Румунія і Молдова демонструють зацікавленість у співпраці", — сказав він.

При цьому наша країна планує реалізувати й інші проєкти на Дунаї. Наприклад:

  • розбудувати пункти пропуску;
  • добудувати залізничну інфраструктуру в напрямку Молдови.

Раніше ми писали, за яких умов Польща може погодитися скасувати зернове ембарго. Також ми розповідали, чому на світовому ринку зерна розпочинається масштабна криза.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.