Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни здивують кожного? Українців попередили, як зміниться вартість овочів

Як очікується, вже у вересні покупці помітять зміни, купуючи овочі з борщового набору

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні незабаром подешевшають ціни на овочі з борщового набору

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже незабаром подешевшають овочі з борщового набору. Це станеться після того, як аграрії почнуть збирати врожай пізніх сортів овочів.

Так, аналітики проєкту "АПК-Інформ: овочі та фрукти".кажуть, що як мінімум до наступного тижня ціни на овочі ще неприємно дивуватимуть українців.

Зокрема, за перші п'ять днів осені найбільше здорожчали томати, які додали в ціні майже 37%. Аналогічно зростає вартість моркви та білокачанної капусти. Ціни змінюються через зменшення пропозиції на ринку.

"Загалом більшість українських господарств вже фактично завершили збір врожаю капусти та моркви середніх сортів, а збиральна компанія пізніх сортів стартувала лише в кількох господарствах", — йдеться у повідомленні.

Отож експерти очікують, найближчими тижнями знизиться ціна на більшість овочів борщового набору.

"З наступного тижня більшість виробників планують розпочати збір врожаю саме пізніх сортів", — прогнозують вони.

До того ж варто очікувати змін в сегменті тепличної продукції, як тільки більшість українських тепличних комбінатів запропонують на ринку нові тепличні огірки та томати. Водночас вартість кавунів почне зростати, оскільки сезон реалізації цієї ягоди завершується.

Які продукти подорожчають до кінця осені

На днях член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів редакції Pro Гроші, що до 31 грудня на 12-13% подорожчає:

  • борщовий набір;
  • м'ясо;
  • молоко;
  • хліб.

Водночас, як вважає експерт, полички магазинів не будуть пустувати без продуктів, оскільки в Україні виробляється достатня кількість товарів та продукції.

"Я не думаю, що буде дуже сильний ріст цін по якихось категоріях продуктів. Нас просто фізично стало менше, внутрішній ринок скоротився, а ми і далі виробляємо достатньо велику кількість продовольства. Тому з цієї точки зору, я думаю, все буде гаразд", — сказав Пендзин.

Що буде з цінами на яблука, яйця та м'ясо

На думку аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максима Гопки, восени варто очікувати на подорожчання яблук, оскільки очікується низький врожай за підсумками 2023 року. Також дорожчатимуть яйця – це станеться вже наприкінці першого місяця осені.

Він також додав, що ціни на м'ясо в найближчі місяці можуть збільшитися на 4-5%.

Раніше ми писали, де українців не варто купувати продукти. Також ми розповідали, як в Україні подорожчав хліб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.