Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення цін не уникнути? Які продукти можуть подорожчати вже цієї осені

Восени на фоні впливу відразу кількох чинників на українців чекає чергове підвищення цін на продукти

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні очікується подорожчання продуктів

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багато українців очікують на підняття мінімальної заробітної плати. Однак вже зараз потрібно готуватися і до підвищення цін на базові продукти.

Про це у коментарі Pro Гроші розповів член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Чому підіймаються ціни на продукти

За словами експерта, на зростання вартості товарів впливає:

  • війна;
  • знищення майна та об'єктів нерухомості;
  • зменшення доходів населення;
  • ціни на пальне з 1 липня будуть повернуті на довоєнне оподаткування, отже на зерно ціна теж підніметься;
  • підняття мінімальної заробітної плати автоматично потягне за собою зростання долі видатків на працю у собівартості продукції.

Як піднімуться ціни

Ми запитали у експерта, які продукти можуть подорожчати в українських супермаркетах вже цієї осені. Він прогнозує, що до Нового року орієнтовно на 12-13% зростуть ціни на:

  • борщовий набір;
  • м'ясо;
  • молоко;
  • хліб.

Рости ціни будуть. На скільки швидко вони будуть рости? Нам обіцяє Національний банк України інфляцію до кінця року на рівні 10% до грудня. Продовольчі корзинки, як правило, у нас зростають вище ніж інфляція, тому ми так очікуємо, що продовольча корзинка зросте на відсотків 12-13
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Водночас член економічного дискусійного клубу вважає, що проблем з кількістю товарів на полицях магазинів не буде, оскільки в Україні виробляється достатня кількість товарів та продукції.

Я не думаю, що буде дуже сильний ріст цін по якихось категоріях продуктів. Нас просто фізично стало менше, внутрішній ринок скоротився, а ми і далі виробляємо достатньо велику кількість продовольства. Тому з цієї точки зору, я думаю, все буде гаразд, – зазначив він.

Ціни на деякі продукти зростатимуть повільніше

Кабмін України оновив правила моніторингу цін на деякі продукти та товари. Державна служба статистики відтепер щотижнево слідкуватиме за цінами на соціально значущі продукти. Завдяки цьому держава контролюватиме різке зростання цін. До цього нововведення, яке запровадили у серпні, моніторинг цін відбувався щоденно.

Раніше ми писали якою буде вартість популярних серед українців продуктів восени. Також ми розповідали де українцям не варто купувати продукти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.