Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яка ціна, така і якість: українцям пояснили, де не варто купувати продукти

Українці дуже полюбляють купувати продукти на ринку, бо там все свіже і домашнє

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Покупать продукты на рынке может быть опасно для здоровья

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Серед багатьох українців побутує думка, що купувати продукти на ринку значно дешевше, ніж у супермаркеті. Однак не усі розуміють, що, зекономивши пару гривень, можна отримати продукт сумнівної якості.

Як розповіла декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) Лариса Баль-Прилипко, найбезпечнішим місцем для покупки продуктів вважаються великі мережі супермаркетів.

Усе тому, що у покупця є нагода перевірити термін придатності товарів, а якщо виникнуть якісь сумніви — попросити документи виробника.

"Звісно, дуже часто є така думка: "От піду на базарчик, куплю яєць домашніх, молока домашнього, м'яса", але за цим наразі криється дуже велика небезпека, тому що ми не знаємо, що у тій продукції. Ми не знаємо, за скільки ті яйця хазяєчка збирала. Може, в неї 5 курочок є, і вона збирає 2 місяці", – розповіла експертка.

Натомість супермаркети інформують своїх клієнтів про терміни придатності, наприклад, курячих яєць. Якщо ж у магазинах такий товар продають без упаковки, то адміністрація може надати накладні документи.

"На базарі ви купили неякісний продукт – це ваші втрачені гроші. Але якби тільки гроші, бо буває ж і небезпека, оскільки якщо продукція прострочена чи неякісна, то може бути дуже велика шкода здоров'ю. Те саме стосується м'яса. Антисанітарія на наших ринках вражає, тому що немає тих рукавичок, немає умов, стелажів, все на повітрі, машини їздять", – зазначила Баль-Прилипко.

На її думку, скуплятися громадянам можна лише на тому ринку, де є лабораторія. Там все перевіряється, а ще виписуються сертифікати щодо якості товару.

Як розпізнати неякісний товар у супермаркеті

Звісно, що зіпсовані продукти можна придбати не тільки на ринку. Тому найголовніша порада: якщо ви скуповуєтесь не на ринку, а у супермаркеті — обирайте продукцію у торгових мережах чи перевірених магазинах.

До того ж купувати продукти краще у великих мережах, які не були помічені в гучних скандалах щодо якості.

Раніше ми розповідали, які продукти в Україні подорожчають до кінця травня. Також ми пояснювали, як через війну змінилися ціни на продукти харчування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.