Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни протягом року зазнають змін – про що мають знати українці

Зазначається, що ще влітку інфляція спинилася через розширення пропозицій продуктів харчування, зокрема врожаю фруктів та овочів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни протягом року зміняться

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни в Україні залишаються нестабільними та постійно змінюються. Це стосується всіх сфер – нерухомості, продуктів тощо. Але наразі зростання цін в Україні сповільнилося до мінімуму. Це сталося вперше за три останні роки. Зазначається, що інфляційні очікування поступово покращуються.

Про це відомо з інформації на сайті Національного банку України.

За даними НБУ, фінансові аналітики в жовтні 2023 року прогнозували інфляцію 8,8%, а місяцем раніше (тобто у вересні) – 10,3%.

Населення України очікує, що ціни зростуть на 9,5% (у вересні прогнозувалося 11,6%).

Банкіри чекають на інфляцію в наступні 12 місяців на рівні 12,7%.

Що відомо щодо інфляції у 2024 році

Раніше ми вже писали, що згідно з інформацією зі звіту Національного банку України, в ІІІ кварталі 2023 року споживча інфляція надалі стрімко знижувалася (до 7.1% р/р у вересні).

Швидше сповільнення інфляції зумовлювалося насамперед більшою пропозицією продовольчих товарів нового врожаю, зокрема овочів та фруктів, зернових та олійних.

Зазначається, що пропозиція овочів та деяких фруктів стрімко збільшилася в ІІІ кварталі 2023 року.У річному вимірі також подешевшали деякі фрукти.

В НБУ повідомляють, що пропозиція інших видів с/г продукції, зокрема зернових та олійних, також перевищила очікування

Згідно зі звітом, дешевшали також крупи та борошно. Поглибилося падіння цін на соняшникову олію. Повільніше дорожчали молочні продукти, хліб та борошняні вироби.

Також темпи подорожчання яєць знизилися, однак залишалися високими через збільшення їх експорту. Сповільнилося зростання цін на м’ясо, хоча його вартість також залишалася високою під впливом обмеженої пропозиції.

Зазначається, що продовольча інфляція залишатиметься низькою протягом наступних кількох місяців під впливом чинників пропозиції. Але у річному вимірі з другого півріччя 2024 року вона пришвидшиться через низьку базу порівняння та дещо нижчі врожаї, ураховуючи низьку ймовірність повторення надсприятливих погодних умов. Однак за відсутності суттєвих шоків пропозиції у 2025 році продовольча інфляція сповільниться до 3%.

Згідно з інформацією, цьому сприятимуть нарощування виробництва, зокрема на деокупованих територіях та розмінованих прифронтових площах, а також стабільні світові ціни на продовольство.

Які ще прогнози дає НБУ

Зазначається, що обсяг міжнародної фінансової допомоги Україні 2023 року перевищить 45 мільярдів доларів, проте у наступні два роки цей обсяг буде поступово зменшуватися. У 2024 – 2025 роках офіційне фінансування залишатиметься значним, хоча і поступово знизиться.

Раніше ми також розповідали, як НБУ готується до можливих тривалих блекаутів. Також ми писали, що Національний Банк України випустив нову монету, яка присвячена визволенню Херсонщини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.