Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни неприємно здивують? Які продукти цієї зими суттєво подорожчають

Розповідаємо, на які групи товарів можуть зрости ціни на 5-10% та які фактори впливають на їхне зростання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як зміняться ціни на продукти вже цієї зими

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці вже звикли до того, що ціни на різні товари та послуги змінюються ледь не щодня. Зокрема, регулярно змінюються ціни на харчові продукти. Наприклад, вже цієї зими деякі продукти можуть коштувати на половину дорожче, ніж складає їхня ціна зараз. На вартість впливатимуть декілька факторів, зокрема сезонність.

Про це повідомляє Media Center Ukraine з посиланням на Дениса Марчука, який є заступником голови Всеукраїнської аграрної ради.

Зазначається, що фактор сезонності вже почав впливати на ціни низки продуктових позицій, зокрема на яйця, молочну продукцію, м’ясні вироби, овочеві культури.

Наголошується, що взимку на деякі групи товарів ціни можуть зрости на 5-10%.

"Фактично в нас з кінця серпня зросли ціни на молочну та м’ясну продукцію. Це обумовлено як логістикою, так і здорожчанням цін на паливно-мастильні матеріали, але також фактором закінчення сезонності великого молока. Здорожчання може відбуватися до середини грудня, поки переробні підприємства матимуть зобов’язання по контрактах як на внутрішні, так і на експортні ринки. Далі, можливо, частково ціна буде опускатися", – заявив Денис Марчук.

А от ціна на яйця, за його словами, буде триматися орієнтовно до середини весни, поки не почнуть з’являтися пропозиції від домашніх господарств.

Чого очікувати від цін на хліб в Україні

Раніше ми вже писали, що подорожчання хліба пов'язують з намірами НКРЕКП підвищити граничні ціни (прайс-кепи) на ринку електроенергії. Тобто у разі збільшення тарифів виробники хліба будуть вимушені підняти ціни на свою продукцію.

Зазначається, що перегляд прайс-кепів відбувався востаннє влітку 2023 року, тоді Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг підняла верхні цінові обмеження одразу на 40-75%. За таких умов, ціна на електроенергію збільшилася майже втричі.

Варто додати, що для хлібопекарської промисловості зміна тарифів спричинить збільшення витрат на виробництво. Неможливо обмежити виробництво періодом з низькими тарифами. Тому суттєву частину процесу виробництва будемо змушені здійснювати в час дії максимальних тарифів.

Наголошується, що окремо цей фактор навряд чи стане причиною значного зростання відпускних цін. Однак окрім росту тарифів можуть збільшитись й інші витрати, що скоріш за все спричинить здорожчання хлібобулочної продукції.

Чи відрізняються ціни на товари в залежності від магазину

Ціни дійсно можуть відрізнятися в залежності від магазину, в якому ви купуєте продукти. Сайт Pro гроші обрав найдорожчі товари у двох різних мережах та склав список разом з цінами, де можна порахувати у скільки обійдеться один похід до магазину.

Більше деталей ви можете дізнатися у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже писали, коли в Україні подешевшають овочі. Також ми розповідали, як шляхом придбання продуктів для військових за завищеними цінами відбувалося розкрадання коштів держбюджету.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.