Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Час готувати гаманці? Як та коли зміняться ціни на продукти в Україні

Споживча інфляція стрімко знижувалася завдяки більшій пропозиції на харчові продукти

Фото: Pexels

Як зміняться ціни продукти – прогноз НБУ

Фото: Pexels

В Україні ціни на ринку можуть змінюватись регулярно. На це впливає безліч факторів. Саме тому, наприклад, в листопаді варто чекати чимале подорожчання певних продуктів. Також, згідно з інформацією, в ІІІ кварталі 2023 року споживча інфляція надалі стрімко знижувалася (до 7.1% р/р у вересні). Швидше сповільнення інфляції зумовлювалося насамперед більшою пропозицією продовольчих товарів нового врожаю, зокрема овочів та фруктів, зернових та олійних.

Про це повідомляється в "Інфляційному звіті" Національного банку України (жовтень 2023 року).

Чого очікувати від цін у новому році

Зазначається, що пропозиція овочів та деяких фруктів стрімко збільшилася в ІІІ кварталі 2023 року, що пояснюється надзвичайно сприятливими погодними умовами та нарощуванням обсягів виробництва в окремих регіонах. Наголошується, що це не лише повністю компенсувало наслідки для овочівництва від руйнування Каховської ГЕС, а й зумовило рекордне зниження цін на овочі, навіть з урахуванням сезонності. У річному вимірі також подешевшали деякі фрукти, зокрема кавуни.

В НБУ повідомляють, що пропозиція інших видів с/г продукції, зокрема зернових та олійних, також перевищила очікування. Це зумовлено не лише вищими за торішні врожаями, а й подальшими логістичними та торговельними складнощами для експорту агропродукці. Останнє разом зі зниженням світових цін на продовольство зумовило зниження внутрішніх цін на с/г продукцію в Україні, продовольчу сировину та корми, що використовуються в інших ланцюгах виробництва.

Згідно зі звітом, дешевшали також крупи та борошно. Поглибилося падіння цін на соняшникову олію. Повільніше дорожчали молочні продукти, хліб та борошняні вироби.

Також темпи подорожчання яєць знизилися, однак залишалися високими через збільшення їх експорту. Сповільнилося зростання цін на м’ясо, хоча його вартість також залишалася високою під впливом обмеженої пропозиції.

"У результаті індекс цін на сирі продукти харчування практично повернувся на рівень минулого року (зростання становило лише 0.3% р/р у вересні). Також сповільнилося подорожчання оброблених продуктів харчування (до 10.6% р/р) та послуг харчування поза домом (до 16.9% р/р)", – йдеться у звіті.

Зазначається, що продовольча інфляція залишатиметься низькою протягом наступних кількох місяців під впливом чинників пропозиції.

"У річному вимірі з другого півріччя 2024 року вона пришвидшиться через низьку базу порівняння та дещо нижчі врожаї, ураховуючи низьку ймовірність повторення надсприятливих погодних умов. Однак за відсутності суттєвих шоків пропозиції у 2025 році продовольча інфляція сповільниться до 3%", – дають прогноз в НБУ.

Згідно з інформацією, цьому сприятимуть нарощування виробництва, зокрема на деокупованих територіях та розмінованих прифронтових площах, а також стабільні світові ціни на продовольство.

"Незначне подорожчання продуктів харчування зумовлюватиметься переважно збільшенням попиту унаслідок зростання доходів населення та повернення вимушених мігрантів",– підсумували у звіті.

Які продукти подорожчають вже цієї зими

Ціни на продукти в Україні найближчим часом зростуть..

Наприклад, ціна овочів та фруктів поступово підвищуватиметься на 5-10% щомісяця. Вартість молочки зросте на 3-5%. Також взимку варто знов очікувати суттєвого збільшення ціни за яйця.

Більше ви можете дізнатися в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже писали, коли в Україні подешевшають овочі. Також ми розказали про ще один прогноз НБУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.