Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни нарешті перестануть зростати? Що відбувається з інфляцією в Україні

В НБУ зазначили, що інфляція продовжує уповільнюватися швидше, ніж очікувалося раніше

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Темпи зростання цін залежать від зміни рівня інфляції

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Споживча інфляція в Україні продовжує знижуватися, що спричиняє сповільнення зростання цін.

Про це йдеться у Макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

"Інфляція уповільнилася приблизно до 22%. На це вплинули ефекти від значної пропозиції продовольства та пального, деокупації частини регіонів України та поліпшення ситуації в енергетиці", – зазначено в огляді.

В НБУ також наголосили, що інфляційний тиск послаблювався під впливом поліпшення інфляційних очікувань в умовах сприятливої ситуації на валютному ринку та слабкого споживчого попиту.

У березні сповільнилося зростання цін на продукти харчування, зокрема на крупи, борошно, олію, цукор та продукти їх перероблювання. Також на сповільнення продуктової інфляції продовжували впливати ефекти від деокупації частини Херсонської області.

"Проте, в перший місяць весни стрімко подорожчали деякі овочі, як й очікувалося. Також високими залишалися темпи зростання цін на яйця", – йдеться в огляді.

Помітно знижувалися темпи зростання цін на пальне, завдяки достатнім запасам та зниженню світових цін на нафту в річному вимірі. У зв'язку з цим також знизилися темпи подорожчання транспортних послуг.

Що буде з економікою країни наприкінці 2023 року

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що економічний стан нашої країни повністю залежатиме від ситуації на фронті.

Проте, якщо ситуація все ж таки буде прогнозованою, то розрахунки міжнародного валютного фонду можуть бути досить реальними, враховуючи падіння української економіки у 2022 році та багато інших параметрів, – каже експерт.

За його словами, курс долара, який наразі спостерігається в обмінних пунктах, зберігатиметься й наприкінці 2023 року, однак можливі певні коливання в межах кількох копійок. Це пов'язано з тим, що зараз йде дуже великий обсяг валюти в Україну. Тому, причин для того, аби щось несподівано змінилося – немає.

Також він зазначив, що в кінці 2023 року можна буде спостерігати сповільнення інфляції.

Раніше ми розповідали, як ЄС намагається подолати економічну кризу. Також ми писали, що чекає на світову економіку у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.