Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на зерно в Україні: скільки коштують пшениця, кукурудза та ячмінь 18 квітня

Розповідаємо, яка вартість зерна сформувалася в Україні станом на середину квітня 2023 року

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує зерно в Україні 18 квітня

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Україна до повномасштабного вторгнення знаходилася серед світових лідерів з продажу зерна. Тож не дивно, що вирощування та реалізація пшениці чи інших видів агропродукції – дуже вигідна галузь. Внутрішні ціни коливаються та за останній тиждень трохи впали.

Сайт Pro Гроші розповідає, яка вартість пшениці, кукурудзи та ячменю в Україні станом на 18 квітня.

За даними моніторингового порталу Tripoli.land, середня вартість фуражної пшениці (культура, яку використовують на корм свійським тваринам) становить 6 365 грн/т. Причому найдешевше, до 5 тисяч грн за тонну, продукцію реалізують в Сумській та Харківській областях. Найвищу вартість, понад 8 тисяч грн за тонну, встановили компанії в Одеському регіоні.

Середні ціни на пшеницю різних класів наступні:

  • 1 клас – 8 400 грн/т;
  • 2 клас – 6 887 грн/т;
  • 3 клас – 6 727 грн/т;
  • 4 клас – 5 000 грн/т;
  • пшениця тверда – 12 000 грн/т.

Кукурудзу в Україні можна купити трьох різних видів, в тому числі – фуражну та кремнисту (має округлі, гладкі зерна). За останній тиждень вартість знизилася майже на 20 грн, і станом на 18 квітня дорівнює 6 693 грн/т. Фуражне зерно продають в середньому по 6 603 грн/т, а кремнисте – по 6 000 грн/т. Найнижчі ціни встановили компанії в Житомирі, Харкові та сумах, а найвищі – в Одесі.

Середня вартість ячменю 18 квітня становить 5 639 грн/т. Дешевше на тисячу грн реалізують зерно в Запоріжжі. Вартість купівлі 7 300 грн/т встановили в Одеській області. Значно впала ціна на овес за останній місяць, різниця дорівнює 390 грн, а в річному діапазоні – 1 597 грн. У вівторок, 18 квітня культуру в середньому можна придбати по 8 000 грн/т.

Світові ціни на деякі сільськогосподарські культури складають:

  • кукурудза – 9 764,7 грн/т;
  • пшениця – 9 432,6 грн/т.

Бойкот українському зерну

Несподівано три країни призупинили імпорт зернових культур з України. Станом на 18 квітня до списку входять Польща, Словаччина та Угорщина. Це зумовлено піклуванням про власні інтереси, адже завдяки пільгам Єврокомісії з українським зерном на внутрішньому ринку важко конкурувати.

Наші культури звільнені від мита на період воєнного стану, тож фермери та аграрії вказаних держав виступили з протестами щодо закупівлі. Вони не мають змоги реалізовувати свою продукцію, оскільки великий попит саме на дешевше українське зерно. Тож наразі важко прогнозувати, коли ситуація стабілізується та повернеться до колишнього стану, враховуючи незадоволення місцевих товаровиробників.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі країни оголосили бойкот українському зерну. Також ми повідомляли, чим загрожує мобілізація в селах та як оформити бронь.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.