Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Словаччина тимчасово призупиняє імпорт зерна з України – про що треба знати

Влада Словаччини скаржиться, що місцевим фермерам дедалі важче конкурувати з українськими через дешевий імпорт агропродукції

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

17 квітня відбудеться засідання робочої групи щодо цього питання

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Словаччина призупиняє імпорт українського зерна та низки інших продуктів. Раніше аналогічні рішення ухвалили Угорщина та Польща.

Про це повідомив прем'єр-міністр країни Едуард Гегер у понеділок, 17 квітня.

"Словаччина тимчасово призупинить імпорт зернових та інших продуктів з України", – зазначив Гегер.

За його словами, 17 квітня відбудеться засідання робочої групи щодо цього питання. Гегер пообіцяв повідомити про результати зустрічі пізніше.

Напередодні Мінагрополітики країни попередило, що вичерпало можливості регулювання імпорту з України при збереженні коридорів солідарності, якими експортувалася українська агропродукція до Європи в умовах повномасштабної війни.

Словацьким фермерам дедалі важче конкурувати з українськими через дешевий імпорт агропродукції. На цьому тлі міністерство закликало на урядовому рівні запровадити більш жорсткі заходи щодо регулювання імпорту товарів з України.

Минулого тижня міністерство сільського господарства Словаччини вирішило заборонити обробку та продаж імпортованого з України зерна, а також виготовленого з нього борошна. Відповідне рішення ухвалене на підставі незадовільних результатів аналізу 1 500 тонн пшениці з України. У контрольному зразку виявили наявність пестициду, який "не дозволений в ЄС та має негативний вплив на здоров’я людини".

Які ще країни заборонили імпорт зерна

Напередодні Польща після багатоденних протестів фермерських асоціацій через неможливість реалізації власної продукції внаслідок великого напливу українського зерна заборонила імпорт продовольства з України.

Згодом Угорщина також запровадила заборону на імпорт українського зерна та іншої продукції АПК, пообіцявши зберегти транзит агропромислової продукції.

Крім того, в неділю, 16 квітня, міністр сільського господарства Болгарії Явор Гечев також заявив, що його країна може тимчасово заборонити ввезення української агропродукції.

У Європейській комісії заявили, що торгова політика є виключною компетенцією ЄС, і назвали відповідні односторонні дії країн неприйнятними.

Чому країни призупиняють імпорт українського зерна

Після повномасштабного вторгнення Росії українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Протягом 2022 року Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

Раніше ми розповідали про те, що буде з цінами на зерно у 2023 році. Також сайт Pro Гроші писав, що Україна безплатно відправляла зерно голодуючим країнам

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.