Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зростання продовжиться? Що буде з цінами на яйця до січня

Аналітик розповів, чому зростають ціни на яйця, та коли чекати стабілізації

Фото: Pro Гроші, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Коли ціни на яйця стабілізуються

Фото: Pro Гроші, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни на деякі види товарів зростають через валютну складову, адже інфляція враховується у річному вимірі, а зараз курс зовсім інший, ніж той, що був у вересні 2021 року.

Відповідно, багато товарів, які імпортує Україна, зросли у ціні за рахунок курсу, розповів фінансовий аналітик ICU Михайло Демків.

За його словами, хоч значення інфляції у вересні було нижчим за прогноз Національного банку, приводу для радості тут немає.

"Реальна інфляція виявилась трохи нижчою, ніж прогнозована – через кращу ситуацію на ринку пального і його більше насичення. Відповідно, ціни трохи нижчі, ніж закладалися", – пояснив він.

А от деякі товарні групи постраждали через воєнні дії. Наприклад, це стосується яєць, каже Демків.

"Фахівці говорять, що в якийсь момент підприємства не змогли замінити курку, яка несе яйця, на нову. Відповідно, зараз ми відчуваємо дефіцит курей і дефіцит яєць", – розповів він.

За словами аналітика, треба буде почекати кілька місяців, десь до січня, коли нововведені кури зайдуть на виробництво, почнуть нести яйця і ринок знову насититься.

Раніше ми писали, що українців до кінця року очікує підвищення цін на продукти. У Нацбанку передбачають дефіцит деяких овочів і фруктів через несприятливі погодні умови та недостатню кількість овочесховищ.

Проте не всі овочі подорожчають одразу. Наприклад, ціна на картоплю буде триматися приблизно до лютого місяця. До того часу українці зможуть купувати продукт за старою ціною, адже його зараз вдосталь.

Також ми розповідали, на скільки здорожчали сири та ковбаси та яка зараз їхня вартість в магазинах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.